Dönt a közgyűlés

2024.01.23. 11:11

Több mint 30 millióba kerülnek Péterffy zebrái!

A baloldali városvezetés kedden dönthet arról, hogy közel 1 milliárd forintért gyalogátkelőhelyeket létesít, így azok átlagosan több mint 30 millióba kerülnek a pécsi adófizetőknek.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Pezzetta Umberto

A baloldali önkormányzat szerint évekkel ezelőtt a területi képviselőkön keresztül beérkezett igények alapján 36 helyszín tekintetében kezdődött el a gyalogátkelők létesítésének előkészítése, aztán 2021-re lett kész egy tanulmányterv, amik kapcsán állítólag tisztázták várható és megoldandó tervezési feladatokat és problémákat. A tanulmányterv bemutatását követően a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság 2021 augusztusában döntött arról, hogy megvalósíthatósági tanulmányt, majd engedélyezési tervet készíttet, amik aztán 2023 őszére készültek el. 

A városvezetés szerint az önkormányzatnak jelenleg 28 helyszínre van létesítési engedélye gyalogátkelő építésére, további három helyen pedig gyalogosátvezetés létesítésére van mód. A tervek és az árkalkulációk egy része 2022-ben készültek el, de most az állítja a baloldal, hogy azóta emelkedtek az árak, így még többe fog kerülni a munka. Az viszont kérdés, hogy miért húzták ennyi ideig a megvalósítást, amire adódik is a válasz: nem kizárt, hogy azért, mert a választásra akartak valamit felmutatni.

A Gyurcsány Ferenc jelöltje, Péterffy Attila által vezetett önkormányzat szerint a hatósági előírásokhoz köthető feladatok is megnövelték a
kivitelezési költségeket: ilyenek voltak a korlát-, kerítés-, támfalépítés, valamint a közvilágítás, forgalomirányítás, közlekedési kapcsolatok biztosítása
is.

A zebrák kivitelezése szerintük egyenként 600 ezer és 6 millió forint között lenne, de ezt az említett költségek megdobják. Az önkormányzat már közbeszerzést is kiírt a munkákra, amire mindössze egyetlen érvényes ajánlatot kaptak, de az is 103 millióval meghaladta az eredetileg kalkulált 857 milliót. Most az tervezik, hogy megadják ezt is, aminek következtében egy pécsi zebra átlagosan 31 millióba kerül majd Pécsen, ami egy lakás árával vetekszik. 

Az egyelőre kérdés, hogy a gyalogátkelőre szánt közel egymilliárdot a hitelből, vagy pedig az önkormányzat saját zsebéből finanszírozza. Mindenesetre pályázati pénz szóba sem került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!