Maradnak a varjak

2024.03.22. 14:00

A fészkek eltávolítása nem hozott eredményt

A varjak miatt mindennapossá váltak az olvasói panaszok. A Biokom idén több fészket már nem távolíthat el, és miután látható, hogy a vetési varjak ily módon történő riasztása nem hoz megfelelő eredményt, a hatóság új módszer kidolgozásán fáradozik.

Wald Kata

Fotó: Frank Yvette

Sokasodnak a varjak miatti olvasói panaszok. Elsősorban a Kertvárosban élők jelezték - például a Nagyi Imre út, a Diana tér környékéről -, hogy a varjúfészkek eltávolítására hiába vártak idén, az nem történt meg.

varjak, város, pécs
Ellepik a varjak a várost
Fotó: Czinege Melinda

A téma kapcsán feltett kérdéseinkre a Biokomtól a következő tájékoztatást kaptuk: - A varjak riasztásának módszerét Pécsett a Kormányhivatal Természetvédelmi Hatósága szabályozza. Az általuk kiadott engedélyben a tevékenység térben, időben, és módszertanilag is szabályozott. Ezen engedély szerint járt el a Biokom. 

A beavatkozás hatékonyságával kapcsolatban kiemelték, a fészkek eltávolítása megfelelő módszer lehetne abban az esetben, ha azt nagyobb területeken lehetne végezni, és nem csak bizonyos objektumok fölött. - Érzékelhető, hogy a vetési varjak ilyen módon történő riasztása nem hoz megfelelő eredményt, amit mostanra a hatóság is elfogadott. Emellett azonban a riasztási szezon az idei tavaszra sajnos lezárult. Nem találunk már olyan fészket, amit frissen raknak, és még leszedhető stádiumban van. Ilyen körülmények között pedig nem nyúlhatunk többet hozzájuk a tavaszi időszakban - közölte a Biokom. 

 - Jelenleg egy program kidolgozásán fáradoznak a hatóságnál, ami azt célozza, hogy a varjakat visszatereljék az eredeti élőhelyükre, de legalább is olyan fás területekre, ahol nem zavarják a város lakosságát a fészkelésükkel

 - tették hozzá. Ehhez kapcsolódóan remélik, hogy a következő szezonban több fészek eltávolítását engedélyezik majd a lakosság által intenzíven használt városi területeken.

Mindemellett a Biokom válaszában kiemelte, hogy a legtöbbet a lakosság teheti a varjúpopuláció visszaszorításának érdekében, sok esetben ugyanis a varjak a nyitott lakossági hulladékgyűjtő edényekből jutnak könnyen megszerezhető táplálékhoz. Ennek fontosságát hangsúlyozva a közelmúltban egy lakossági tájékoztató kampányt indított a társaság.

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!