Emlékek

2024.03.10. 14:55

Ennyi sporttelep a földön sincs egy utcában, mint a Versenyben

Számszerűen a „Nyolcak” művészeti irányzatához lehetne hasonlítani, de itt nem egy alkotói csoportról van szó, hanem sportról. Az országban, ám talán a világon sincsen még egy olyan város, ahol annyi sportlétesítmény lenne egyetlen utcában, mint Pécsett, a Versenyben. Még a számát is nehéz pontosan meghatározni, annyi akad belőle ezer méteren belül.

Pucz Péter (Pécsi Újság.hu)

Ha keleti irányból indulunk, akkor balra az első stadion a pécsi Bőrgyári Torna Clubé, ami nem számít csodának. Hiszen már az 1930-as években igény mutatkozott a munkások részéről arra, hogy építsenek maguknak egy pályát. Ezt a gyár vezetői, de főleg a tulajdonosai is támogatták, így nőhetett ki a földből a beruházás. Bőrgyár már nem nagyon létezik, igaz, a régi területe jól körülhatárolható. Ma Várkői Ferenc tornászról van elkeresztelve, ott jelenleg a városi diákság sportol. 

A másik oldalon, kissé visszább áll a régi PVSK-s csarnok. A II. világégés után, egy valamikori vasúti szertárat alakítottak át, szintén dolgozói igények alapján. A kosárlabdázók, az ökölvívók, később a cselgáncsozók is ott leltek otthonra. Már átadásakor is régi falakról volt szó, de a kor igényeinek megfelelt. A leírások szerint hatalmas sportcsatákat láthattak ott a drukkerek. A telt ház is szinte garantáltnak számított, igaz, kevés nézőnek jutott hely. 

A klasszikus PVSK-pályát az elmúlt évszázad ötvenes éveiben kezdték építeni, több részletben. Midőn a fekete-fehérek az 1950-es években feljutottak a labdarúgó NB I.-be, a vasutasok addig jártak a főnökség nyakára, amíg azok beleegyeztek abba, hogy ott érdemes egy óriási telket vásárolni. Ehhez jött még egy gyalogos-felüljáró, a mostani elődje mellett. 

Végül lassan, de biztosan elkészült egy legalább húszezres körtribün, betonból. Mai ésszel gigantikus álmok valósultak meg. Amiből most éppen semmi sem látszik, mert rengeteg vajúdás után a már veszélyessé vált teknőt elbontották, bár a régi „szent” gyep megmaradt. Csakhogy 2000 után egy műanyag borítású atlétikai pálya is teret hódított magának, szinte ugyanott. Kézenfekvőnek tűnt a helyszín, bár maga a placc nem volt túl értékes. Ennek egyszerű a magyarázata. A Verseny utca tulajdonképpen egy hosszú árok, tengely. Ami jellemzően vizenyős, a Mecsekről, meg a kertvárosi magasabb helyekről oda szokott lefolyni a csapadék. Ez viszont nem emelte a telkek árát. 
Mégis, a gyarapodás nem állt meg. Létesítettek ott műfüves futballpályákat, nyitott kosaras-„dühöngőket”, kisméretű focipályát, teniszpályát is. Ennek a folyamatnak a végén, 2019-ben adták át az új sportcsarnokot. Ami a bázis – nem túlzás – ékköve. Nevét Szamosi Nándortól, a remek, már elhunyt kosáredzőtől kapta. 

Kissé továbblépve, a sor folytatódik. Valaha a Pécsi Postás SE telephelye volt az, amit jelenleg a PEAC, az egyetemi sportegyesület működtet. Többes gazdasági ügyeletről volt ott szó, amikor a már MATÁV SE-ként hívott szervezet eladta az egészet, de a sport mint irányvonal fennmaradt. Töredelmesen bevallva, azt eddig nem sikerült kinyomozni, hogy a postások milyen okból vetődtek arra először. Nyilván azért, mert látták, mennyi már hasonló egység virul a szomszédban. 

A dolgok szerencsés alakulása ebből a szempontból érdekes. Ugyanis a pécsi tornászok helyzetét a korábbi városvezetés úgy oldotta meg, hogy éppen ott, közelebb a „kétpúpú” felüljáróhoz, mint a másikhoz, egy ipartelepet vásárolt meg. Azt alakították át a célnak megfelelően. Ennek okán aztán ember legyen a talpán, aki képes megszámolni, mennyi is az annyi? Lehet az öttől kilencig bármennyi, de páratlan a maga nemében, az kérdéses sem lehet. 

Az utolsó II. világháborús év, 1945 hozott változást a névben. Egykor Hun utcaként volt ismert a bitumencsík, ami sokkal keskenyebbnek számított a mainál. Valakinek pedig eszébe jutott, milyen jó lenne ott a Verseny név. Az nem is rossz, csak így az eredeti Hun tűnt el onnan, majd bukkant fel máshol, a megyeszékhely térképén. 
 

Rátgéber László első pécsi edzését a régi PVSK-csarnokban tartotta meg 
Fotó: Laufer László

 

Kassai Viktor is vezetett meccset az egykori Postás-pályán 
Fotó: Laufer László


 

Az egykori Bőrgyár-pálya lelátóján is meglátszik az idő múlása 
Fotó: Laufer László


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!