EP-választás, csatlakozási jubileum

2024.03.10. 20:02

Igen sűrű éve lesz idén a Europe Direct Baranyának

A júniusi EP-választás, az Európai Unióhoz való csatlakozás huszadik évfordulója, valamint soros magyar elnökség is bőven ad munkát ebben az évben a Europe Direct baranya tájékoztató központjának.

Balikó Gergely

A hét közepén rendezett rendhagyó sajtóbeszélgetést az EU tagállamaiban június 6. és 9. között tartandó európai parlamenti-, újabb elnevezésével európai választásokról az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct Baranya Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

Előző cikkünkben Lővei Andrea, a kapcsolattartó iroda vezetője ismertetett minden olyan tudnivalót, amit már tudni lehet az EP-választásról, mostani írásunkban pedig kifejezetten a baranyai Europe Direct idei menetrendjére fókuszálunk Kerner Barbara, az iroda baranyai vezetőjének segítségével.

Idén – kezdte – egyrészt az EP-választásokra, valamint Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásának – májusban esedékes – huszadik évfordulójára fókuszálnak, végül a július 1. és 31. között hazánk immár másodszor fogja betölteni az EU Tanácsának soros elnökségét.

Kerner Barbara úgy folytatta: kifejezetten az EP-választásokhoz kapcsolódva korábban a vármegye összes települési könyvtárosai számára tartottak átfogó előadást az uniós voksolásról. A baranyai iroda vezetőjének szavaiból kiderült, hogy különös figyelmet fordítanak az első választóra, ezért kifejezetten szakmai előadással keresik fel a baranyai középiskolákat.

Kerner Barbara kitért arra is, hogy a baranyai Europe Direct jelen lesz a Pécsi Tudományegyetem szenior-akadémiáján is. Továbbá folytatják a Csorba Győző Könyvtárral közös „Európa házhoz megy, kérdezze a szakértőt” elnevezésű programjukat, amelynek keretében az EU-s forrásokból beszerzett könyvtárbuszokkal járják a kistelepüléseket.

Lassan huszonöt éve a vármegyében

Kerner Barbara ismertetése szerint az Európai Bizottság 438 ilyen irodát működtet az EU 27 tagállamban, Magyarországon ezek közül 17 található. Mint rámutatott, ezt a hálózatot az EU-csatlakozás előtt a külügyminisztérium hozta létre 1999-ben, rá egy évre nyitott a pécsi iroda, később a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerültek, majd a 2004-es csatlakozás óta hivatalos tagjai az Európai Bizottság hálózatának. Számtalan rendezvényt szerveznek, tavaly 74 ilyet tartottak, amivel mintegy 14 ezer embert értek el – sorolta Kerner Barbara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!