Bama.hu videó

2024.03.20. 18:13

Kitárta kapuját a Komlóverzum - galéria és videó

Kitárta kapuját a Komlóverzum - a létesítmény szakmai konferenciával egybekötött átadó ünnepségét tegnap tartották, a nagyközönség előtt pedig jövő keddtől, március 26-tól nyílik meg a komplexum.

Wald Kata

- Egy álom valósult meg a Komlóverzummal - hangsúlyozta ünnepi beszédében Polics József, a város polgármestere. - Még 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Komlónak kell egy új imázs, ami nem felejti el a múltat, egyúttal a jövőbe mutat. A több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból létrejött Komlóverzum egy gyönyörű építmény, és a tartalom, ami benne van, az a komlói új imázs - a cél az volt, hogy egy olyan idegenforgalmi látványosságot nyújtsunk, amellyel hosszabb időre meg tudjuk állítani a városba, a térségbe látogatókat, ahol megtapasztalhatják, hogy a csodálatos természeti környezet mellett még mennyi csodát rejtenek ezek a falak 

- fogalmazott a polgármester. 

komlóverzum
Komlóverzum: hamarosan a nagyközönség is már meglátogathatja.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár ünnepi beszédében úgy fogalmazott, beérett egy nemes elhatározás gyümölcse, megvalósult egy közösség összefogásának eredménye: a megszépült, megújult, funkcióban kiteljesedett Komlóverzum koncentráltabb és informatívabb tudásanyagot képes bemutatni a város múltjáról és történetéről nem csak a helyi lakosság számára, hanem az ide látogatóknak is. - Az intézmény felújítása is szemlélteti: jövőt építeni csak úgy lehet, ha jól ismerjük a múltat -méltatta a fejlesztést az államtitkár. 

Dr. Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, a közel 4 milliárd forintnyi állami támogatáshoz, amelyből négy nagy projekt valósult meg a városban, és amelyek egyike a Komlóverzum, egy százaléknyi saját forrás sem kellett önerőént biztosítania Komlónak - mindez be fog vonulni a városfejlesztések történetébe. - Az állami forrásból az elmúlt években létrejött nagyberuházások során a kisbattyáni bekötő út, ami korábban Európa szégyene volt, megújult, a Bétai elkerülőút világszínvonalú úttá vált, és a régi terv, hogy a komlói színház melletti üres telek is végre beépüljön, és jöjjön létre itt egy székháza a civil amatőr művészeti tevékenységeknek, a Kaptár megépülésével megvalósult. A volt pártház épületből a rendszerváltás után könyvtárrá és helytörténeti gyűjteménnyé alakult, majd most új perspektívákat nyitva Komlóverzummá fejlesztett belvárosi létesítmény pedig a négy projekt koronája - összegezte a képviselő.    

A pincétől a padlásig megújult intézményben egy új látogatóközpont alakult ki a Komlosaurus carbonis és a mélyművelésű bánya koncepciója mentén. A látogatók megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykoron élő tengeri lényeket. Az eddig elérhető szolgáltatások pedig, mint a könyvtár, muzeális termek továbbra is a kínálat részét képezik a vendégek számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!