Havonta 300 ezer dobozzal gyártanak belőle

2024.03.06. 11:30

A világjárványnak köszönhetjük a pár száz forintos pécsváradi fájdalomcsillapítót

Panalgorin néven a magyar gyógyszerpiacon egyedülállóan alacsony árszabású, vény nélkül megvásárolható, nem paracetamol-alapú fájdalom-és lázcsillapítót gyárt PannonPharma Gyógyszergyártó Kft., amelynek székhelye Pécsváradon található. A gyógyszer 10 darabos kiszerelése alig több, mint 200 forintba kerül – ennek okairól a gyógyszergyár és a hozzá tartozó Gyógynövénykutató Intézet igazgatóját kérdeztük.

Balikó Gergely

Pallos József Péter válaszában bemutatta, e népgyógyszer sikere egészen a koronavírus-világjárvány első hullámáig nyúlt vissza, amikor is 2020 első felének végére az Európai Unió országaiban elfogytak a fájdalom- és lázcsillapítók és gyógyszerválság alakult ki. Mint felidézte, 2021-ben, a Kormány arról döntött, hogy a kis/közepes hazai gyógyszergyárak kapjanak beruházási segítséget, hogy az ilyen rendkívüli időkben is legyen a gyors igénynövekedésnek megfelelő hazai gyártás.

koronavírus
Koronavírus járvány kezdetéig nyúl vissza a siker.
Fotó: OLEKSANDRA  TROIAN

Ezzel – jegyezte meg – elindult az Egészségipari Támogatási Program (ETP). Ezen a ponton érdemes feleleveníteni, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette projekt keretében országosan, három körben összesen 87 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások.

Az ETP forrásaiból a PannonPharma is jelentős támogatást kapott, amelyből gyártási és vizsgálati kapacitásbővítést, továbbá a koronavírussal, valamint más népbetegséggel kapcsolatos kutatás-fejlesztést is valósított meg. Annak köszönhetően nagy teljesítményű gyártóberendezést alakítottak ki.

Így futhatott fel az olcsó Algopyrin első generikum, a Panalgorin forgalma, ami egy igazi pécsi gyógyszer – summázott Pallos József Péter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a PannonPharma dobozszámban az ötödik legnagyobb magyarországi gyógyszer-, és a legnagyobb fájdalom- és lázcsillapító-gyártó. Havonta csak Panalgorinból mintegy 300 ezer doboz kerük le a gyártósoraikról. „Ez is szerény, de jó példája, Pécs és Baranya óriási potenciálja valós nemzetgazdasági kiemelkedésre képes lehet” – állapította meg a cégvezető.

Az igazgató kifejtette, hogy a Panalgorin tabletta hatóanyaga a metamizol-nátrium, mely erős fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő. Alkalmazható középerős és erős fájdalmak csillapítására: fejfájás, fogfájás, sérülést vagy műtétet követő akut erős fájdalom, görcsös fájdalmak, daganatos megbetegedéseket kísérő krónikus fájdalmak, mozgásszervi fájdalmak, neuralgiák, de a magas láz csillapítására is. A beadást követően rövid időn belül csökkenti a lázat, hatása legalább 4-6 órán keresztül tart – tette hozzá.

Azon kérdésünkre, hogy vajon meddig marad ez a felettébb kedvező árszabás, az igazgató egyértelmű válasz adott: a Panalgorin közgyógylistás készítmény, amelyek árát nem lehet emelni.

Az 1993 óta gyógyszergyártást, és ehhez kapcsolódóan gyógyszer-analitikai, gyógyszeripari kutatást, fejlesztést, valamint gyógyszeripari minőségfejlesztő tevékenységet végző PannonPharma és a tulajdonában lévő és budakalászi fiókkal rendelkező Gyógynövénykutató Intézet összesen közel 200 embert foglalkoztat, a cégcsoport tavaly 3,7 milliárd forintos árbevételt ért el. Pallos József Péter erről úgy fogalmazott: „Magyarországon vannak nagy és kicsi gyógyszergyártók és a kicsik között mi vagyunk a nagy, - igaz, még “csak" dobozszámban. Viszont a kialakított PTE-PannonPharma stratégiai együttműködés, számos új szabadalom megszületését, és sikeres gyógyszerré fejlesztését is jelentheti – jegyezte meg.

A PannonPharma terméklistája immáron több mint hetven saját készítményt jegyez, amelyek között megtalálhatók tabletták, kapszulák, granulátumok, oldatok, steril oldatok, kenőcsök és injekciók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!