Könyvbemutató

2024.03.20. 11:00

A migrációs zárványok nyomába erednek az MCC-ben

Március 21-én, csütörtökön 17 órától kerül sor az MCC következő ingyenesen látogatható, nyitott, városi rendezvényére. Miénk itt a tér?! –  Párhuzamos társadalmak és vidéki zárványok Európában címmel tartanak könyvbemutatót a Czinderi utcai képzési központban, mely során a migráció következtében fellépő városi változásokat tárgyalják.

Mohay Réka

A frissen megjelent Kié itt a tér? – Párhuzamos társadalmak és városi zárványok Nyugat-Európában című kötet szerzői, Marsai Viktor, Sayfo Omar és Veres Kristóf György közül Marsai Viktor, és Veres Kristóf György lesznek a vendégei a Mathias Corvinus Collegium csütörtöki rendezvényének. Marsai Viktor az MCC Migrációkutató Intézetének igazgatója, Veres Kristóf pedig a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

migráció, európa, előadás
A migráció következtében kialakult európai változásokat helyezi fókuszba a könyvbemutató / A kép illusztráció
Fotó: Matej Kastelic / Forrás: Shutterstock

– Vannak-e "no-go zónák" Európában? A kérdést az elmúlt években indulatos viták övezték, melyek során politikusok, szakpolitikusok, elemzők, publicisták és egyszerű polgárok feszültek egymásnak érveikkel. Bár a gyakran ideológiai síkon zajló polémia még messze nem ért véget, egy dolog biztosan látszik: az elmúlt évtizedek során Európa nagyvárosaiban valami végérvényesen félrement

 – írják a szerzők a bemutatásra kerülő kötet kapcsán.

Az 1960-as évektől kezdve a migrációs hullámok átszőtték Európa városait, ahol az emberek tömegesen érkeztek a volt gyarmatokról vagy munkaszerződések révén – tudhatjuk meg a program ajánlójából. A befogadó államok az alacsonyabb ingatlanárú területeken telepítették el őket, ahol később újabb és újabb bevándorlók csatlakoztak hozzájuk, különböző okokból, például családegyesítés vagy munkalehetőség miatt. Ezen folyamatok hatására a helyi lakosság lassan elhagyta ezeket a területeket, létrehozva olyan városrészeket, ahol különféle kulturális és etnikai csoportok élnek együtt vagy egymás mellett.

A migráció hatásait vizsgálja a kötet

Ennek következtében mára számos olyan városrész jött létre Európában, amelyben az utcák képe és a társadalmi kultúra eltér a többségi társadalom által lakott környékétől. Ezeken a területeken a szociális körülmények és a közbiztonság más szinten alakulnak, melyeknek megfelelően a hatóságok is speciális protokollt alkalmaznak. Ez a jelenség a mai napig meghatározza Európa városainak arculatát, és egyben kihívást jelent a társadalmi integráció és az együttélés terén.

A Migrációkutató Intézet által írt könyv az Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Svédországban található bevándorlók lakta területeket összehasonlítva igyekszik feltárni ezen jelenség sokrétűségét és hatásait, hogy mélyebb betekintést nyújtson ebbe az ezerarcú problémába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!