A káosz kora

2024.03.17. 14:00

Hogyan vált a korábbi bezzegország negatív példává a német szakértő szerint?

Klaus-Rüdiger Mai tartott előadást a pécsi MCC-ben március 13-án „A káosz kora – Német politika a szélsőségek nyomásában” címmel zajló előadásán az aktuális nyugateurópai, illetve főként a németországi helyzet elemzésére vállalkozott a szakértő.

Mohay Réka

Fotó: Laura Nagy

Klaus-Rüdiger Mai, germanista, filozófus és történész előadásában megfogalmazta, meglátása szerint nem szabad összekeverni a mainstream médiában megjelenő állásfoglalást az emberek valódi véleményével.

a káosz kora, németország, mcc
A káosz kora zajlik Németországban a szakértő szerint
Fotó: Laura Nagy

Úgy látja, a németeknek nincs semmilyen ellenérzése Magyarországgal szemben, főleg, mivel a közös történelmi múlt is összeköt minket.

Klaus-Rüdiger Mai, aki számos kötet szerzője, beszámolt arról, hogy erős társadalmi széthúzás tapasztalható jelenleg Németországon belül is. Úgy látja, az erők egymás ellen dolgoznak ahelyett, hogy előre vinnék az országot, s  korábbi konszenzusos demokráciát felváltotta egy konfrontatív demokrácia, amelyet a jelenlegi kormánykoalíció is erősít. Mindemellett Klaus-Rüdiger Mai szerint jelenleg nincs Németországban erős politikai alternatíva.

A német szerző szerint hazájában a káosz kora zajlik

Erdei Krisztián, az MCC pécsi képzési központjának képviseletvezetője kérdésére a szakértő elmondta, a Nyugat épp egy meghatározó paradigmaváltáson megy keresztül, amely a késő antik kor változásaihoz hasonlítható. Ez egy rendkívül jelentős változási folyamat a világpolitika és hegemónia tekintetében.

– Egy posztmodern woke ideológia tombol a német középosztályban

 – fogalmazott Mai.

Az energiapolitikáról szólva azt fogalmazta meg, hogy rálátása szerint Németországban az figyelhető meg, hogy az atomerőműveket bezárják, aztán azonban a jelenleg kiszámíthatatlan és hektikus zöldenergia ellátás miatt igen drágán importálják a külföldi atomenergiát.

– Szubvenciós gazdasági modell felé tartunk, ami az egykor erős gazdasággal bíró Németországot kiszolgáltatottá teszi

 – tette hozzá.

Szerinte nagy múltú német cégek kénytelenek külföldre települni, mert a kontraproduktív szabályozások otthon ellehetetlenítik a termelést.

Az MCC Press gondozásában, magyar nyelven is megjelent, „A jövőt mi alakítjuk” című könyv szerzője arról is beszélt. a német emberek nagy része nem ért egyet Brüsszel döntéseivel, illetve a hibás agrárpolitikával, és egyre többen kívánnak megálljt parancsolni e folyamatoknak. Mai szerint Németországban káosz uralkodik, az ország gazdasága hanyatlik, amire a politikai szereplőknek nincs használható válasza.

Politikai aktualitásokra reagálva Klaus-Rüdiger Mai elmondta, botrányosnak tartja, hogy rohamsisakok és tankok után most nagy hatótávolságú Taurus rakétarendszerek Ukrajnába szállítása van napirenden. Úgy véli ugyanis a szakértő, hogy a fegyverszállítások ilyen mértékű felgyorsítása és kiterjesztése beláthatatlan következményekkel járna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!