Ünnepi dísz

2024.03.29. 11:30

Összefogással készültek el a baranyai települések húsvéti dekorációi - galéria

A Dunántúli Napló és a bama.hu húsvéti, tavaszváró kezdeményezésének utolsó csokor képét mutatjuk most be kedves olvasóinknak. Nyuszi, virág, tojás és gyönyörű dekorációk itt is akadnak bőven.

Tóth Viktória

Kilenc település húsvéti dekorációját mutatjuk most be Önöknek, ezzel véget is ért a baranyai falvak, városok díszítésének bemutatása. Adventkor, illetve a következő húsvétkor is szívesen fogadjuk majd a hangulatos fotókat. A mostaniakat pedig köszönjük szépen mindenkinek, többek között Györkő Zsombornak. Végezetül a Bólyból és Bükkösdről kapott kedves üzenetekkel kívánunk kellemes húsvétot.

– Elkezdődött a tavasz, a húsvét közeleg. A hagyományok szerint a bólyi Batthyány tér ünnepi díszbe öltözött idén is. Húsvétkor a várost, mint minden évben gyönyörű díszek díszítik. Az alkotás fő szervezője és felelőse a Bólyi Német Önkormányzat és a Német Kör tagjai. A húsvéti szökőkút előkészületei már hetekkel húsvét előtt folynak. Az első húsvéti szökőkutat 2016-ban díszítették fel. Az első években a Német Kör összejövetelekor  több száz csirketojást dolgoztak fel. Kifújták a tojásokat, és színes húsvéti motívumokkal festették. Később az iskolás gyerekek is bekapcsolódtak ebbe az előkészítő munkába. Népismeret-, technika-, rajzórákon minden évben díszítették a tojásokat. Mivel a tyúktojás könnyen tört, áttértek műanyag tojásra. 

A nagyobb iskolás gyerekek mindig több húsvéti tojásláncot varázsolnak a feldíszített tojásokból. A városvezetés szépen kitakarította a Batthyány téri szökőkutat és felhelyezte a fém koronát. A Német Önkormányzat képviselői, a Német Kör tagjai és más szorgalmas segítők felosztották egymás között a feladatokat. A díszítés a mai napon, március 25-án zajlott le. Először az Emmaus szobát rendezték be. Ez egy jelenet egy pincéből, nagy bábokkal, amelyek egy Emmaust ünneplő családot ábrázolnak. Majd következtek a tojásfüzérekkel, a vázhoz rögzítették őket – fogalmaztak a bólyi képekkel kapcsolatban 

Bükkösdről is kaptunk üzenetet melyben leírták, hogy a helyi húsvéti programnak nagyon nagy sikere volt, március 23-án, szombaton  9-14 óráig. Egy tartalmas program, tojás kereséssel, kézműveskedéssel, diavetítéssel, arcfestéssel.

– Természetesen nálunk is lett Húsvéti kültéri dekoráció készítve, a tojáskeresés helyszíneként, illetve itt lesz majd húsvétkor egy közös húsvéti locsolkodás is szervezve, hogy ezt a hagyományt is fenntartsuk, hiszen sajnos ez is kezd elveszni 

– írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!