Bama.hu videó

2024.03.14. 20:19

Polgári március 15. - Pécsett és Brüsszelben is változásra van szükség (galéria, videó)

Megtartotta 1848-as megemlékezését csütörtök kora este a pécsi jobboldal. Csizmadia Péter a polgári szövetség pécsi polgármesterjelöltje és Deutsch Tamás, Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője is a változást sürgette: Pécsett és Brüsszelben egyaránt.

Balikó Gergely

Fotó: LP

Csizmadia Péter az esemény - a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház a Sorscsillag című táncszínházi előadása után színpadra lépő - házigazdája ünnepi beszésében azt hangsúlyozta, hogy 1848 az összefogásból megszületett magyar nemzet diadala volt.

Szavai szerint ugyan a szabadságharcot a Habsburg-birodalom leverte, de a magyar nemzet a birodalom 70 évvel későbbi összeomlását, a 20. század világégéseit, az ország megcsonkítását, megalázását, és az azt megszálló, új idegen hatalmat is túlélte. 'Ebben rejlik 1848 varázsa, ezért hivatkozási alap és origó számunkra" – mutatott rá.

Csizmadia Péter aztán a pécsieket megszólítva úgy fogalmazott: Pécs az otthonunk, amely azt üzeni: érdemes érte küzdenünk.

„Pécs nekünk mindig több lesz, mint azoknak, akik az itt élőket becsapva koncként tekintenek rá, de érte valójában tenni nem akarnak. Azoknak, akik nem a pécsiekért, hanem a pécsiekből élnek” – mondta a polgári összefogás polgármesterjelöltje. Mint kiemelte, a jelenlegi baloldali városvezetés évek óta el akarja hitetni a pécsiekkel, hogy „merjenek kicsik lenni”. „Üzenem nekik, hogy nem fogjuk hagyni” – jegyezte meg.

Egyúttal leszögezte: a nemzeti oldal csak azért is kiáll a város boldogulásának és fejlődésének ügyéért, egyúttal arra biztatta hallgatóságát, hogy csatlakozzon e közös ügyhöz és együtt alkossák meg azt a víziót, tervet, amellyel Pécset naggyá és erőssé teszik.

 

Deutsch Tamás arról beszélt, hogy nekünk magyaroknak csak az európai együttműködés és védelem hozhat biztonságot, „ez a megmaradásunk és sikereink záloga”. Kiemelte azonban, hogy ennek feltétele a béke. Emlékeztetett azonban, hogy a veszélyek, a háborúk korába lépünk, amiből a „ki kell szakadnunk”. Szavai szerint ehhez azonban nyugati világnak erős, világos elképzelésekkel rendelkező és a hagyományos értékek iránt elkötelezett vezetőkre van szüksége, nem pedig brüsszeli bürokratákra, a globalista üzleti körökre és a külföldről kitartott, a saját hazája ellen gátlástalanul dolgozó dollárbaloldalra.

Deutsch Tamás leszögezte: Brüsszelben változásra van szükség és mindehhez csupán annyi szükséges, hogy a június 9-én egész Európában mindenki a békepárti és szuverenista politikusokra szavazzon.

"Azt akarjuk, hogy független, szabad és befolyásmentes országban éljünk, mert ezt teremt biztos jövőt gyermekeinknek, unokáinknak” - hangoztatta Deutsch Tamás, megjegyezve, hogy ezt követelik meg tőlünk elődeink: a 1848-asok, a Majtényik, a Perczelek, és a Batthyányak. Mint hangsúlyozta, a márciusi ifjak 12 pontja azzal kezdődik, ami mai is igaz: „Legyen béke, szabadság és egyetértés”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!