Hűtlen kezelés a vád

2024.03.20. 12:00

A polgármester bűnügyi vádlottként mehet a pécsi bíróságra

A Pécsi Járásbíróságon csütörtökön 14 órakor van jelenése vádlottként Biró Károlynak, Kozármisleny "független" polgármesterének. A bíróság közlése szerint a polgármester ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt indult eljárás, miután az ügyészség több bűncselekmény elkövetésével is megvádolta.

Bóka Máté Ciprián

A kép illusztráció

Forrás: GettyImages

Fotó: Chris Ryan

A vádirat szerint a kozármislenyi polgármester, Biró Károly az önkormányzati hivatal nevében 2014. november 21. napjával kockázatviselési biztosítást kötött öt évre, aminek biztosítottja ő maga, a kedvezményezettje az önkormányzati hivatal volt, a havonta esedékes biztosítási díjat az önkormányzat fizette. A vádlott a biztosításhoz szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben arról nyilatkozott, hogyha nem választanák újra, akkor a végkielégítést ezzel biztosítsa. A szerződésről az önkormányzat képviselő-testülete nem hozott határozatot, tagjai azonban tudtak róla. Birót azonban újraválasztották, ezért nem kapott végkielégítést, az akkor lejárt biztosítás összegét, 1,5 milliót 2019-ben a biztosító átutalta az önkormányzatnak – közölte a Pécsi Törvényszék.

Biró Károly, bíróság, polgármester
Biró Károly, Kozármisleny polgármestere vádlottként mehet a pécsi bíróságra
Fotó: Löffler Péter

A polgármester két biztosítást is kötött

A vádlott polgármesteri minőségében 2014. november 13-án egy másik biztosítóval is kötött szerződést öt évre hasonló konstrukcióban. Erről szintén nem hoztak határozat a testület tagjai, akik nem is tudtak az ügyletről.   A szerződés megkötéséről a havi díjak levonása miatt szerzett tudomást az önkormányzat pénzügyi ügyintézője. A polgármester 2019-ben kifizetési igénybejelentőt beadta a biztosítónak, és saját számlájára kérte az 1,5 millió forint kifizetését a képviselő-testület tudta és határozathozatala nélkül. Később a vádlott azért, hogy az ügyletet legalizálja, 2020. márciusában rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, ahol jutalmat állapítottak meg a részére, éppen akkora összegben, mint ami az életbiztosítás volt – közölte a hatóság. 

Hamis közokirat a tényállás

Az ügyészség szerint ezeken felül a polgármester az önkormányzat bankszámlájához tartozó bankkártyával is rendelkezett 2015 és 2019 októbere között, s mivel vizsgálat indult, a vádlott annak alátámasztására, hogy a bankkártyákat megfelelő felhatalmazás alapján használta, 2020. év elején írt alá polgármesteri utasítást a bankkártyák használatával kapcsolatban, melyben a vádlott hivatali hatáskörével visszaélve, utólag, hamisan foglalt közokiratba lényeges tényeket. 

Biró Károly, bíróság, polgármester
Biró Károly, Kozármisleny polgármester vádlottként mehet a pécsi bíróságra
Fotó: Löffler Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!