Kérdéses biztosítás

2024.02.14. 16:20

Hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás bűntette a vád a polgármester ellen

A Pécsi Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot Kozármisleny polgármestere, Biró Károly ellen a Pécsi Járásbíróságra.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A pécsi bíróságtól kapott hivatalos tájékoztatás szerint a vádiratban az áll, hogy Biró Károly kozármislenyi polgármester évekkel ezelőtt egy biztosító társasággal megtakarítással kombinált életbiztosítási szerződést kötött az önkormányzat nevében öt éves futamidőre. A szerződésben biztosítottként és kedvezményezettként is a polgármester szerepelt. A biztosítási díjakat viszont az önkormányzat fizette, a szerződés lejártát követően, 2019 novemberében Biró kérte a biztosítás összegének, mintegy 1,6 millió forintnak a számlájára való kiutalását, amit meg is kapott. A biztosítási szerződés megkötéséről és a pénz kiutalásáról sem tudott a képviselő-testület, arról nem hoztak határozatot. 

A vádirat szerint mivel a biztosítási díjakat az önkormányzat fizette, a lejárati szolgáltatás összege is az önkormányzatot illette volna. Ezzel a polgármester megszegte az idegen vagyon kezeléséből folyó kötelességét, és ezzel vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak.

Az vádlottal kapcsolatos másik ügy előzménye, hogy a Baranya Vármegyei Kormányhivatal bejelentés alapján folytatott vizsgálatot a polgármesteri tevékenységek jogszerűségével összefüggésben. Ennek során 2020 februárjában információkat kértek a jegyzőtől a polgármester bankkártya-használatával kapcsolatban is. Biró rendelkezett a város számlájához tartozó bankkártyával 2015. novemberétől, annak használati jogosságának alátámasztására 2020. elején aláírt egy polgármesteri utasítást a bankkártya-használatról, amelynek hatálybalépés napjaként 2015. októberét jelölte meg, holott az évekkel később, 2020. elején készült.

Az utasításban a bankkártya-használatra jogosultakat és bankkártyáik számát tüntették fel, de a hatálybalépés napjaként feltüntetett napon a bankkártya-használatra jogosultként feltüntetett személyek részben még nem dolgoztak az önkormányzatnál, részben nem rendelkeztek az utasításban megjelölt bankkártyával. Az utasítást benyújtották a kormányhivatalhoz a polgármester bankkártya-használatáról szóló tájékoztatással együtt. A vádirat szerint a polgármester, mint hivatalos személy lényeges tényt  hamisan foglalt közokiratba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!