Csak óvatosan

2024.03.10. 11:30

Erre biztosan nem gondolt - A húsvéti tojás festése is rejthet veszélyeket

Néhány hét múlva húsvét, az előkészületeknek a tojásfestés elengedhetetlen része. Az élelmiszer-biztonsági tanácsok betartása ez esetben is elengedhetetlen - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Wald Kata

A tojásfestés nem csak jó móka, de a lakás dísze a festett szimbólum. Illusztráció

Fotó: Bogdan Sonjachnyj

A húsvéti előkészületekhez hozzátartozik a tojásfestés - alapszabály, hogy a művelethez csak tiszta, friss, ép tojást használjunk. Vásárláskor a csomagolást érdemes alaposan szemügyre venni - a tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező.  - Ha közeli a termék lejárati ideje, akkor érdemes átgondolni, hogy mikor szeretnénk felhasználni - javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Happy,Easter!,Easter,Eggs,On,Rustic,Table,With,Cherry,Blossoms. tojás
A tojásfestés nem csak jó móka, de a lakás dísze a  festett szimbólum. Illusztráció
Fotó: Bogdan Sonjachnyj

A vonatkozó előírások szerint minden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, amely a tartási technológiára utal (0-biotartás, 1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők azonban jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

A húsvéti tojásfestés külön odafigyelést igényel. A Nébih hangsúlyozza, hogy repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre. A tojásokat keményre kell főzni, majd gyorsan lehűteni folyóvíz alá tartva, vagy hideg vízfürdőbe helyezve. Fontos, hogy tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett festéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat - ami lehet például áfonya, hagymahéj, cékla - használjunk. A tojásfestéknél is mindig ügyelni kell a minőség-megőrzési időre, és a csomagolás épségére. Lejárt, vagy sérült csomagolású terméket soha nem szabad megvenni. És nagyon fontos az is, hogy textilfestéket és egyéb festéket tojások színezésére nem szabad használni!

A Nébih figyelmeztet arra is, hogy a festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható, és az így tárolt festett tojás el is fogyasztható. A főtt, festett tojás legfeljebb 2 órán keresztül tárolható szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.  

 

A tojás mellett erre is figyelni kell

Az élő nyuszi nem jó ajándék 

Hiába az állatvédők figyelmeztetései, mégis sokan döntenek úgy, hogy élő nyulat adnak húsvétkor a gyerekeknek ajándékba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is arra hívja fel a figyelmet, hogy az élő állat tartása komoly felelősséggel jár, nem szabad elhamarkodottan dönteni, és számos szempontot mérlegelni kell. 

- Fontos, hogy tájékozódjunk a tartani kívánt nyúl fajtájának jellemzőiről. Ezek közé tartozik például, hogy mekkora lesz a kifejlettkori mérete, testtömege, mik a biológiai szükségletei és mennyi a várható élettartama. Szintén informálódjunk a tartáshoz szükséges ketrec méretéről, az egyéb felszerelésekről és az állat gondozásához kapcsolódó költségekről 

- emelik ki. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a meggondolatlanul vásárolt, majd hamarosan megunt és leadott nyulak jó részénél tapasztalható a nem megfelelő gondozásból adódó egészségkárosodás, mint például emésztőszervi rendellenességek, hiánybetegségek megjelenése, mozgásszervi elváltozások. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!