Bama.hu videó

2024.04.14. 17:40

Korán jött a tavasz a Pintér-kertben, virágzik a bánáti bazsarózsa is (videó és galéria)

Tavaly nyár óta terveztük, hogy megörökítjük a Pintér-kert tavaszi virágzását. Azonban hirtelen sietnünk kellett, ugyanis a hirtelen jött felmelegedés hatására a virágok három-négy héttel korábban nyílásnak indultak, sokuk mostanra már inkább az elvirágzáshoz közelít a Pintér-kert lankáin. A látvány mindenesetre így sem okozott csalódást.

Mohay Réka

Április 12-én, pénteken érkeztünk a helyszínre, ahol épp a madarak és fák napja alkalmából rendezett tanulmányi verseny területi fordulója zajlott. A felső tagozatos diákok több iskolából érkeztek, hogy összemérjék tudásukat. A vetélkedő első része a Tettye Oktatási Központban zajlott, majd Komlós Attila a Duna–Dráva Nemzeti Park marketing- és kommunikációs menedzsere vezetésével megismerhették a Pintér-kert növényeit.

Pintér-kert, bazsarózsa, tavasz
A Pintér-kert nagy népszerűségnek örvend
Fotó: Mohay Réka

Így többek között két, most virágzó rózsafajtával, a fás bazsarózsával, mely egy viszonylag elterjedt és rendkívül látványos növény, több példánya is látható az arborétumban. Szintén kivirágzott a különleges, fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Ennek eredeti hazája a Kelet-Mecsek, ott található természetes formájában, ám a Pintér-kertben is megcsodálható néhány tő.

– Három-négy hét előnyben van a természet a sokéves átlaghoz képest, ennyire korán még nem emlékszem, hogy megjelentek volna ezek a növények

 – mondta el Komlós Attila.

Korán borultak virágba a Pintér-kert ékességei

– Az összes többi tavaszi virág, a hóvirág, májvirág, illatos hunyor, szártalan kankalin mind két-három, illetve négy héttel korábban hozta meg a virágait

 – tette hozzá.

– Most nyílnak nőszirmok és a majomkosbor is, ez utóbbiból közel 130 tő nyílik jelenleg, ami azt mutatja, kifejezetten jól érzi magát nálunk – tudtuk meg Komlós Attilától.

A majomkozsbor rózsaszín, nyúlánk szirmú virágai mintha apró majmocskák végtagjaira emlékeztetnének, innen ered az elnevezésük. A korábbi években ez is április 20-a körül kezdett virágozni, idén azonban ez is legalább két héttel hamarabb történt meg.

Találkozhatunk még többek között gyöngyvirággal és ernyős cickafarkkal, s bár nem virág, de szembetűnő, hogy a füge is termést hozott már április elején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!