Bama.hu videó

2024.05.27. 10:30

Harkány központjában hordozza Turós László szellemiségét (videó)

Turós László minden szállal az ormánsági erdőkhöz kötődött. Harkány a z Arborétum felújításával a város közepén, szívében hordozza azt, amit az erdőmérnök az erdővel való kapcsolatról gondolt.

Jusztin Levente

Fotó: Jusztin Levente

A harkányi Arborétum megújult formájában adták át szombaton délután. A beszédek között Marosi-Melles András az elődök előtti tisztelgést hozta fel. Ezzel leginkább Turós László szellemi örökségét győzte dicsérni, aminek mentén újult meg az Arborétum.

Harkány, Turós László, örökség
A harkányi park örökséget hordoz
Fotó: Jusztin Levente

Turós László munkáját elismerik a mai napig Harkányban is

„Vannak emberek, akiknek a neve, az egyénisége, a munkája, életműve elválaszthatatlanul összefonódik egy szakma, egy tájegység nevével. Turós László neve ilyen: neve elválaszthatatlan az Arborétum révén Harkánnyal.” – hangzott el Maros-Melles Andrástól, hisz igazából minden idekötötte Turóst.

1942-ben született Máriagyűdön. Siklóson nevelkedett, majd Sopronban szerzett diplomát 1965-ben az erdőmérnöki karon, a diplomamunkája pedig a harkányi Arborétum megtervezése volt. Mecseki Erdőgazdaság vajszlói erdészetének igazgatója lett. 42 évig volt kiemelkedő és odaadó vezetője, ami alatt öt alkalommal kapott miniszteri elismerést. 1994-ben Magyarország erdészeti és vadászati szakértője lett, Bedő Albert Emlékérmet kapott 1995-ben, 2002-ben Mecseki Erdőkért Díjjal, 2004-ben Pro Silva Hungaria elismeréssel tüntették ki.

Az erdőmérnök 2004-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt, így nem láthatta könyv formájában az Erdei kincseskönyv című publicisztikáját.

Sokat köszönhetnek neki az ormánsági emberek

Az erdő számára sokkal többet jelentett, mint az állatok és a növények élőhelye és közössége. Turós László állította, hogy az Ormánságot, mint többszörösen hátrányos helyzetű vidéket felvirágoztatni úgy lehet, ha ebbe az erdő alkotta közösségbe a falusi emberek is becsatlakoznak. Közelebb akarta hozni az emberekhez az erdőt, az ő hathatós közbenjárásával fásították be a harkányi Arborétum területét.

Az átadó végén megtekintettük az ő emlékére készített kopjafát. Az ott megemlékezőket arra kérték, Turós Lászlóról elhangzottak alapján használják a megújult Arborétumot, gondoljanak arra az örökségre olyan életigenléssel és lazasággal, de kellő komolysággal, ahogyan azt az Ormánság erdésze és vadásza azt elképzelte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!