állat a társasházban

2019.03.23. 20:00

A kutyák után is beszednék a lifthasználati díjat

Többet kellene fizetniük a lift használatáért azoknak, akik lakásukban kutyát tartanak – a szabályozás bevezetését több komlói lakóközösség is fontolgatja A társasházak arról is dönthetnek, hány állat tartható egy lakásban.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Rendszeres konfliktusokat szül a társasházakban való állattartás – legyen szó akár kutyáról, akár macskáról –, a probléma a nemrég tartott komlói közmeghallgatáson is terítékre került. – A lakásokban tartott állatok száma egyre emelkedik. Volt lakás, amelyben hat kutyát tartottak egyszerre, néhol egész almok cseperednek. A gazdik sok esetben napközben dolgoznak, ebeiket magukra hagyják bezárva, így azok van, hogy egész nap ugatnak, vonyítanak, ami a többi lakót zavarja. Van, aki közös költséget nem fizet, ám az eb tartásra van pénze, ez is sok esetben szül vitát a lakók között – vázolta a téma kapcsán az elmúlt időszakban felmerült problémákat Budaházy György, a komlói Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Egyes lakóközösségek úgy látják: a kutyatartók az átlagosnál gyakrabban használják a liftet, hisz kedvenceiket naponta többször leviszik sétálni. Ezért több helyen tervezik, hogy a lakásban lakók száma alapján kalkulált liftdíjat – ami az áram, a javítás és a szerelés költségét tartalmazza – a kutyák után is megfizettetik a gazdákkal.

– Törvény szabályozza, hogy milyen feltételekkel tartható állat egy lakásban – rendelkezve többek közt a számukra biztosítandó élettér nagyságáról is – , ugyanakkor a kúria nemrég született döntése egyértelművé teszi, hogy a társasházak Szervezeti és Működési Szabályzatukban meghatározhatják az adott épületre vonatkozó előírásokat – tájékoztatta lapunkat Nagy Emil, a Lakásszövetkezet és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke.

A kúria döntése szerint ugyanis városi körülmények között az egy-kettőnél több háziállat tartása tipikusan nem tartozik hozzá a magánlakás használatához, az meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, ezért dönthetnek úgy, hogy nagyobb számú kutya, macska stb. tartása nem fér össze a lakás célú használattal.

Szoktassuk le az ebet az ugatásról!

„A kutyát úgy kell tartani, hogy az lehetővé tegye természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja. A kutyatartás során nem csak kedvencünkre és annak jóllétére kell figyelmet fordítanunk, hanem a társadalmi együttélés kölcsönösen kötelező szabályai szerint embertársainkra is. Ügyeljünk arra, hogy kutyánkat a – másokat fölöslegesen és általában nagyon zavaró – ugatásról feltétlenül szoktassuk le. Vannak fajták, melyek esetében nagyobb valószínűséggel számíthatunk rendszeresebb ugatásra – pl. puli –, ezért amikor azon gondolkodunk, hogy kutyát vásárolunk vagy fogadunk örökbe, tartsuk szem előtt, hogy egy fajta vajon mennyire alkalmas arra, hogy lakóközösségben éljen. A kutya ürülékét mindig szedjük össze, ezzel is a minimumra csökkentve szomszédaink zavarását.”- áll a felelős kutyatartás jogszabályi előírásait tartalmazó, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Kutyakötelesség” című kiadványában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!