Virágzó meggyfák

2018.09.23. 15:30

A néphiedelem szerint hosszú, meleg ősz várhat ránk

A virágzó gyümölcsfán általában büszkélkedve legelteti szemét a gazda. Azonban ha mindez szeptemberben történik, mindenki csak hüledezik rajta.

Miholics Zoltán

Egy ormánsági településről keresett meg minket olvasónk, hogy márpedig náluk megint virágzani kezdtek a meggyfák. Hittük is meg nem is, de úgy véltük, egy utat megér Cúnba, a kétszáz lelket számláló Dráva-parti faluba. Már amikor balra kanyarodtunk a főutcán, sejteni kezdtük, hogy lehet alapja a hírnek, miután gyanúsan fehér színben pompázott az egyik porta melletti gyümölcsfa, és majdnem szemközt már integetett is ideiglenes házigazdánk, hogy jó helyen járunk.

A hatvanas évei közepén járó Révfalusi János, miközben két házőrző kuvaszától biztonságos távolságra próbált terelgetni bennünket, elmondta, hogy ő még életében nem látott ilyet, ezért is gondolta fontosnak, hogy világgá kürtölje a virágzást. Bár hallani hallott ilyesmiről – merthogy az öregek szerint azt jelenti, hogy hosszú ősznek és hideg télnek nézünk elébe.

Miközben megcsodáltuk az összes háztáji állatot, a gyönyörű, fehér kancát, a vályúnál álldogáló tehénkét, az árnyékban hűsölő juhokat, lassan odaértünk az ominózus meggyfához. És valóban, a gyümölcsfa meglehetősen kétarcúnak mutatkozott: az egyik részén már a levelei nagy hányadát el is hullajtotta, máshol viszont erőteljes, fehér virágok borították az ágakat. „Mintha, azt hinné, hogy itt a tavasz. Úgy látszik, ez a Dráva-mellék csúszik bele a Mediterránba.” – jegyezte meg házigazdánk.

Nemcsak az ember, a természet is erőlködik manapság a változó klímában. Az időjárás a márciusi havazásnak köszönhetően még két hetes lemaradásban volt, hogy aztán nagy sietősen két hetet előreszaladjon. Mi meg győzzük kapkodni a fejünket.

Nem egyedi jelenség az őszi virágzás

Bármilyen meglepő, rendszeresen előfordul, hogy a megszokottól eltérő időpontban borul virágba egy fa. A gesztenyefák esetében ez a betegség jele: amikor az aknázómolyok kikelő lárvái tönkreteszik a lombozatot, és az indokolatlan lombhullás megzavarja a fa bioritmusát. A gyümölcsfák őszi virágzása a szakemberek szerint hasonló okokra vezethető vissza, amikor valamely természeti csapás, például jégeső következtében kopaszodnak meg idejekorán. Lapunkban 2007-ben és 2012-ben is írtunk hasonló esetekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!