Orfű

2018.06.25. 10:23

A védekezést segíti majd a Pécsi-tó új zsilipműve

Az orfűi tórendszer, és ezen belül jelen fejlesztéssel érintett Pécsi-tó alkalmas a felhőszakadások kártételei elleni védekezésre, a vízvisszatartásra azáltal, hogy a Mecsekből lezúduló vizet megfogja.

Wald Kata

Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a csapadékos időszak előtt a tó vizét szabályozott módon csökkentsék, ellenkező esetben a túl nagy mennyiségű csapadékvíz károsítja a gátat, továbbá a gát fölött átbukva elárasztja a tórendszer további területeit, az Orfű-patak és a Baranya-csatorna környezetét, veszélyeztetve Kovácsszénája, Husztót, Sásd belterületeit.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult, felavatás előtt álló 12,7 millió forint költségű projekt célja az árvíz veszélyeztetettség csökkentése a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatóságával. Ennek érdekében került sor a zsiliprendszer rekonstrukciójára. A közelmúltban elvégzett munkálatok során az aknát elárasztották, a víz alatt kicserélték a tolózárakat és a hajtószárakat, valamint az összekötő csőszakaszt, és megjavították a lejárókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!