fejlesztés

2018.03.21. 07:00

Az állam kifizette a harkányi kórház adósságát

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára bejelentette, hogy az állam átvállalta a harkányi kórház mintegy 1,3 milliárd forintos adósságát.

Zs. K.

Harkány, 2018. március 20. Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelõs államtitkára beszél a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdõkórház 2013-2018 között pályázati forrásból megvalósult fejlesztéseinek bemutatásán Harkányban 2018. március 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A még az előző kórházi vezetés által 2006-ban felvett 1,65 milliárd összegű hitel egy részét működésre, másrészt beruházásra fordították, a rövid távú siker azonban hosszú távon hatalmas terhet rótt az intézményre. Mint dr. Péter Iván, a Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház főigazgatója elmondta, az öt éve tartó vezetése óta a kórház gazdasági működése stabillá vált, amely egyébként egyik elsődleges feltétele is volt az állami adósságkonszolidációnak.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ dél-dunántúli térségi igazgatója, dr. Laczó Andrea elmondta, hosszú idő óta dolgozik azon, hogy az intézmény megszabadulhasson a több száz milliós törlesztési kötelezettségétől, és a régió legnagyobb és legismertebb rehabilitációs kórházaként végre új lehetőségek és perspektívák nyílhassanak meg előtte. Mint utalt rá, az előző vezetés által felvett kölcsön törlesztése miatt 2015 előtt csaknem csődközeli helyzetbe került az intézmény, emiatt már akkor is állami segítségre volt szükség.

A jelenlegi – pozitív mérlegű – költségvetési adatokat is bemutatva dr. Péter Iván főigazgató beszámolt az elmúlt öt évben elvégzett fejlesztésekről, illetve a kórház nyertes pályázatairól, amelynek köszönhetően még korszerűbb és a betegek kényelmét szem előtt tartó beruházások valósulhatnak meg a közeljövőben.

Egy kezelõ a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdõkórházban. MTI Fotó: Sóki Tamás

Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, a harkányi kórház a mintegy 300 embert foglalkoztató intézményként a térség egyik legnagyobb munkáltatója, ezért is fontos, hogy a kisváros ne csak a fürdő fejlesztéseiről, hanem a kórház fejlődéséről is számot adhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!