tudomány

2018.01.17. 17:00

Az élmezőnyben tartják számon

A legtöbb tudományos kutatásban hivatkozott cikk közt jegyzik a Pécsi Tudományegyetem egyik fizikaprofesszorának tanulmányát – adta hírül a Természettudományi Kar Fizikai Intézete.

N. L.

Dr. Hebling János egyetemi tanár nagy energiájú teraher­tzes impulzusokról szóló publikációja az Amerikai Optikai Társaság JOSA B című folyóiratában jelent meg és az elmúlt évtized 15 legtöbbet idézett cikke közt szerepel. A kiadvány elsősorban a fény és anyag kölcsönhatásán alapuló folyamatokkal, például lézerfizikával foglalkozva a világ legszínvonalasabb tudományos lapjai közé tartozik.

Dr. Hebling János munkássága világviszonylatban meghatározó szerepet tölt be a terahertzes impulzusok előállításának területén. Ez a sugárzás a rádióhullámokhoz vagy a fényhez hasonlóan az elektromágneses hullámok egy fajtája, 1 THz másodpercenként egymilliárd rezgést jelent. Alkalmazható anyagtudományi és biológiai kutatásokban, az orvoslás – például rákos sejtek felderítése és kezelése – vagy a biztonságtechnika, például csomagok átvizsgálása területén.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!