Év fája

2018.04.21. 17:32

Baranyából még nem neveztek a versenyre

Zsigmond József

Nevezni a madarak és fák napjáig, azaz május tízig lehet az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül.

A vetélkedőt szervezője az Ökotárs Alapítvány – idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja, amelyek fontos szerepet töltenek be az őt nevező közösség életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti.

Az Ökotárs Alapítvány munkatársától, Oravecz Ágnestől megtudtuk, hogy idén még nem jelöltek fát Baranya megyéből. Ám, mert a nevezést meghosszabbították, remélhetőleg a tavalyi győztes zengővárkonyi hős szelídgesztenye sikere ösztökélve hat a megyére.

Tavaly a mindössze négyszáz lelkes kis falu, Zengővárkony jelöltje, a hős szelídgesztenye történelmet írt, nemcsak Magyarország ismerte meg, hanem Európa is. A háromszáz éves fa évek során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, s azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. Idén ő képviselte hazánkat az Európai Év Fája versenyen, ahol a rangos nemzetközi megmérettetésen a negyedik helyezést érte el.

Az idei Év Fája versenyen az Ökotárs Alapítvány négytagú szakmai zsűrije választja ki a döntősöket a beküldött történetek alapján. A szavazás várhatóan szeptember-október folyamán zajlik, az eredményt november elején hirdetik ki a díjátadón. Zs. J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!