Pécs

2018.02.19. 17:30

Ifjú hölgyek is aláírták a tartalékos szolgálatot

Nyolcvannál is többen jelentkeztek a megyében az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra, tegnap Pécsett harminc „újonc” írta alá az ezzel kapcsolatos szerződést. A tervek szerint jövő héten Sellyén, majd Szentlőrincen és Szigetváron is aláírhatják a szerződést a jelentkezők.

H.Zs.

Egyre több somogyi fiatal érdeklõdik a harcias hivatás iránt, amit a Magyar Honvédség tisztjei örömmel ösztönöznek.

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot. Hegedüs Norbert őrnagy eddig a Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megyei vezetője volt, néhány napja nevezték ki az újonnan megalakuló kiképzőiroda vezetőjének.

– Az önkéntes tartalékos szolgálat 2012 óta működik a honvédségnél, azonban annak ellenére, hogy sokan vonzódtak a katonasághoz, csak nagyon kis létszámban jelentkeztek erre a feladatra. Ugyanis pénzügyi és családi okok miatt csak kevesen vállalták, hogy Kecskemétre utazzanak egészségügyi vizsgálatra, illetve a lakóhelyüktől távoli városokba kiképzésre. Ezzel szemben a területvédelmi tartalékos szolgálat esetében minden helyben zajlik. A megyében, illetve az adott járásban történik az orvosi, a pszichológiai vizsgálat, a szerződés megkötése, a kiképzés, illetve a későbbiekben a feladatokat is helyben kell majd megoldani.

Hegedüs Norbert elmondta, az első évben négy alkalommal lesz ötnapos kiképzés, azonban ezt sem bentlakásos rendszerben oldják meg, az éjszakákat mindenki otthon töltheti. A tartalékosokra szerteágazó feladatok várnak, a katonai mellett polgárvédelmi, katasztrófavédelmi, illetve protokoll jelegű tevékenységet is kell majd végezniük. Ugyanakkor helyismerettel rendelkező, kiképzett, felkészített katonai tartalékos állományként is számít rájuk a honvédség, amely rendelkezésre áll a különböző feladatok ellátására.

A kiképzés hamarosan kezdődik, a szakember szerint rendkívül változatos lesz az elméleti és gyakorlati tananyag, a programban többek között a testnevelés mellett, fegyverismeret, lőkiképzés, alaki gyakorlat és katonai ismeretek is szerepelnek majd.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák a jogszabályok alapján szerződéskötési díjra, rendelkezésre állási díjra, a tényleges szolgálatteljesítés – kiképzés és egyéb igénybevétel – időtartamára alapilletményre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, és utazási költségtérítésre is jogosultak. Az egyszeri szerződéskötési díj a honvédelmi illetményalap 75 százaléka, ez idén több mint bruttó 32 ezer forint, a rendelkezésre állási díj éves összege – teljesített szolgálati évenként – a mindenkori minimálbér összege, ez az idei évben bruttó 138 000 forint.

Megkérdeztük: miért jelentkezett tartalékosnak?

Csizik Mihály, okleveles erdőmérnök, polgárőr, lovas tanár: – Én abba a korosztályba tartozom, akik annak idején még teljesítették a sorkatonai szolgálatot. Az egyetemet követően tartalékos tiszti kiképzést kaptam. Huszár hagyományőrző egyesületet alakítottunk 1998-ban, amelyben a korabeli katonai életet, a huszárok mindennapjait kutatjuk, mutatjuk be. A közelmúltban nyílt lehetőség az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra, polgárőrként úgy gondoltam, mindenképpen itt a helyem és aláírtam a szerződést.

Verbőci Júlia, a Pécsi Dohánygyár dolgozója: – Jelenleg a tízhónapos kisfiammal vagyok otthon gyeden. Ahogy nő, egyre több a szabadidőm, illetve egyre hosszabb időt marad el a párommal és a szüleimmel. Mindig is érdekelt, milyen a katonai élet, ezért úgy gondoltam, most itt a legjobb alkalom, hogy megismerjem. Mivel az éjszakákat otthon tölthetem a családdal, így nem töltök túl hosszú időt távol tőlük. Egyrészt komoly kihívásnak tekintem a kiképzést, ugyanakkor jól jön a családi kasszában a pluszpénz.

Dr. Tóth Ákos, a PTE Sporttudományi és Testnevelési Intézet adjunktusa: – Munkám során sport- és testnevelő tanár szakos hallgatókat oktatok, elsősorban táborozással, túravezetéssel, térképismerettel foglalkozom, így a szolgálat egyben szakmai kihívást is jelent. A családi hagyományok, a neveltetésem – huszártiszt felmenők – is azt diktálják, hogy vállaljam ezt a feladatot. Az egyetemen szintén toborozza a honvédség a diákokat, úgy gondoltam, jó példát mutathatok számukra, ha én is egyenruhát öltök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!