Baranyai körkép

2018.04.20. 20:00

Kátyúzás: elsőként a főutak, aztán jönnek majd a kisebbek is

Először a főutak úthibáit javítja ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ezután hierarchikus sorrendben térnek rá a kisebb rangú utakra

Zsigmond József

Idén mintegy ötvenhat kilométernyi fő- és mellékút felújítása indulhat el Baranya megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a hazai forrásból megvalósuló 2018-as Komplex útfelújítási Program keretében, tudtuk meg Pécsi Norberttől, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől. Ebből több mint hat kilométernyi út esetében már az elmúlt hetekben munkaterületet adtak át, többek között a Pécsvárad–Pereked összekötő út, a Pécsvárad vasútállomáshoz vezető út, az Oroszló–Szentlőrinc összekötő út egyes szakaszán.

A teljes körű útfelújítások mellett március végétől elkezdődhetnek a tartósabb kézi melegaszfaltos kátyúzási munkák is a megye útjain. Ebben az évben összesen több mint tizenkétezer tonna melegaszfalt felhasználását tervezi a társaság. A beavatkozási igény folyamatos a Baranya megyei közúthálózaton, télen is ahogy az idő engedte végeztek hidegaszfalttal ideiglenes jellegű burkolat-helyreállítást.

A területileg illetékes mérnökségek, az útellenőri, lakossági és egyéb bejelentések alapján ütemezetten végzik a tartósabb kátyúzási, nagyfelületű javítási és egyéb feladataikat az egyes útszakaszok hierarchikus rendje szerint közel 1630 kilométeres baranyai hálózaton. Először a főutak, ezt követően az összekötő mellékutak, illetve az alacsony forgalmú bekötőutak kerülnek sorra.

Természetesen, amennyiben a forgalombiztonságot veszélyeztető burkolathibát észlelnek vagy ilyenről érkezik bejelentés a társaság felé, soron kívül megteszik a szükséges intézkedéseket. A beavatkozással érintett helyszínek egyelőre nagyobb arányban vannak, mint amekkora kapacitással rendelkezik a közútkezelő társaság négy baranyai mérnöksége, ezért azokon a helyeken, ahol az ütemezés szerint egyelőre nem tudnak beavatkozni, azokon a helyeken a munkálatok elindulásáig táblázással hívják fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra.

Lassan haladhatunk az úthibák miatt

Olvasóink keresték meg panaszukkal szerkesztőségünket, hogy a Pellérd–Keszü–Pécs útvonalon körülbelül hat kilométer hosszan néhány hete negyven kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Mint írták, a táblák minden útkereszteződés után megismétlődnek.

Az erre közlekedő autósok emiatt elég zabosak, nem értik, miért volt szükség a táblák kihelyezésére. Elmondásuk szerint ezen az úton elvétve van egy-egy alig észrevehető, kisebb kátyú.

A Magyar Közút sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, hogy az 5816-os szám Pécs–Pellérd összekötő úton munkatársaik a kialakult burkolatállapot okán, a rajta lebonyolódó forgalom jellege és nagysága miatt döntöttek a sebességkorlátozás bevezetéséről. Az elmúlt időszakban a napi szinten csapadékos időjárás a kátyúzási munkákat is erősen hátráltatta, ilyen esetben sebesség- és forgalomkorlátozás bevezetése indokolt, addig míg a szükséges tartós beavatkozásokat elvégezhetik az érintett útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!