szúnyogirtás

2018.04.25. 11:30

Készülnek a harcra a vérszívók hada ellen

Hiába írunk még csak április végét, késő délutánonként már támadnak a szúnyogok, ezzel pedig akár el is ronthatnak egy-egy szabadtéri programot – jelezték szerkesztőségünknek olvasóink.

Az idén a tavalyihoz képest másfél hónappal korábban kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása kedvezett a szúnyoglárvák fejlődésének. A korai biológiai szúnyoggyérítéssel szeretné elérni a katasztrófavédelem, hogy még lárvaállapotban, kifejlődés előtt csökkentsék a „csípőszúnyogok” számát a folyók és nagyobb tavak térségében. Ennek megfelelően április 28-án Mohács környékén várható permetezés, amely emberre és állatra teljesen veszélytelen, csak a kifejlődő szúnyoglárvákat pusztítja el.

A központi szúnyoggyérítési programot az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is a katasztrófavédelem irányítja, ugyanakkor az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve jelezhetik a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön elszaporodnak a szúnyogok. A lakosság pedig az önkormányzatot tájékoztathatja a szúnyogokkal kapcsolatos problémákról. Fontos fejlemény, hogy a szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

Pécsett már tavaly sem a Biokom végezte a szúnyoggyérítést, a központi program keretében szállt fel a város fölé a permetező gép. Idén a tavalyihoz hasonló a helyzet, ebben az évben sem tervez a városüzemeltetési cég permetezést. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a településeken a légi-kémiai védekezés a következő hetekben kezdődhet.

Csak a lárvákat pusztítja el

A biológiai eljárás során egy baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyésztőhelyeire. Ez a fehérje – amelyet nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatnak ki. Az alkalmazott szer teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!