Pécs

2018.04.20. 17:30

Két ország miniszterei adták át a Horvát Színházat

Átadták az újjáépített Pécsi Horvát Színházat, egy valódi kis kamara teátrum született (színházban olyan, mint zenei játszóhelyként a Liszt-terem a Negyedben), egy messzire világító kis gyöngyszem a történelmi belvárosban.

Mészáros B. Endre

Egy gyöngyszem, ahol minden a helyén van, és minden a legkorszerűbb technikával lett felszerelve. Mi több, aki kilép az (Anna) udvarra, ott egy szabadtéri játszóhelybe botlik, mely ugyancsak nézőcsalogató építmény lett. Olajfa ugyan még nem áll az előtérben, ahogy azt horvát jelképként szeretnék mielőbb egy facserépben elhelyezni, viszont a tengerpart, a horvát tájak mind előkerülnek a méretes Zlatko Prica képeken (a festőművész Pécsett született, de Horvátországban lett nemzetközi hírű alkotó). Páva Zsolt, Pécs polgármestere éppen őt, valamint Zrínyi Miklóst, továbbá August Senoa és Miroslav Krleža írókat emelte ki, utóbbiak ugyanis Pécsett jártak iskolába, és világhírre vitték a horvát-magyar kapcsolatot.

Az új pécsi kőszínház 1200 négyzetméteres összterületű, 105 férőhelyes a nézőtere, és ha kell, 56 ezer watt hangerővel tud dübörögni. Van egy jókora előtér, kisebb próbaterem is készült a színpad feletti részen és tágasak az öltözők. A régi épületben pedig kialakítottak öt apartmant a vendégművészek fogadására – elegáns öntöttvas korlát idézi a múltat a lépcsőházban. A szabadban szűkösebb a hely, kicsit kisebb lett az Anna udvari szabadtéri játszóhely is (98 férőhelyes) és a nyári szabadtéri programban már terveznek ide játékokat.

Az új Horvát Színházban már javában próbálnak – tudtuk meg Vidákovics Szláven igazgatótól, az első bemutató ugyanis május 4-én lesz horvát nyelven, de magyar felirattal, Miroslav Krleža: Filip Latinovicz hazatérése című darabja kerül színre. Nem egészen egy hétre rá, május 10-én pedig a Pécsi Balett két egyfelvonásos táncjátékának (Footsteps és Diamonds) a premiere következik. Az első bemutatót május negyedikén tartják az új színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!