fúrnak, faragnak

2018.02.16. 14:00

A lakók nyugalmát zavarja a felpörgött lakáspiac

Az egyre élénkebb lakáspiacnak a társasházban élők örülnek a legkevésbé, ugyanis ők azt tapasztalják, hogy folyamatosan a felújítások zajait kell hallgatniuk. Mint mondják, éjjel-nappal fúrnak, faragnak a házban.

Zs. K.

Bár előre kell jelezni a házban élőknek, hogy lakásfelújítás miatt zajokra lehet számítani, ezt sokan nem teszik meg. Sokan talán nem is tudják, hogy egyébként nem is fúrhatnak mindig, ezt minden esetben a társasház szervezeti- és működési szabályzata, azon belül a házirend határozza meg.

– Egy pécsi, kertvárosi társasházakat kezelő lakásszövetkezet házirendje alapján hétköznap 8-tól 18 óráig lehet a zajjal járó munkákat végezni, szombaton 14 óráig, vasárnap pedig egyáltalán nem. Be kell jelenteni előtte és meghatározzák, hogy mennyi ideig tarthat a zajos tevékenység – mondta Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének (Laktász) megyei elnöke. Tehát a társasházkezelők  a lakókkal közösen meghatározhatják, hogy maximum három hétig tarthat egy lakás „fúrás-faragása”.

Bár a gyakorlat nem ezt mutatja, de az a lakó, aki azt tapasztalja, hogy a szomszédos lakáson végzett munkálatok nem a megfelelő időpontokban zajlanak, élhet a panaszával. Először tértivevényes levélben fel kell szólítania a lakás tulajdonosát, ha pedig nem változik semmi, birtokháborítással a jegyzőhöz fordulhat. A közös képviselő ugyanis nem hatóság, tehát nem tilthat meg semmit, még akkor sem, ha a panaszos kérését jogosnak találja. Teheti viszont, hogy felhívja a lakástulajdonos figyelmét arra, hogy az SzMSz szerint mikor tilos a zajos tevékenység.

Más gondokat is okoz a felújítás

Pánczél Anikó közös képviselő a hozzá forduló lakóknak először azt tanácsolja, próbálják személyesen megbeszélni. A felújítást tervező tulajdonos maga is megelőzheti, hogy a szomszédok kereszttüzében kelljen élnie, ha a munkálatok előtt körbekérdezősködik, hol él idős ember, hol van kisgyermek és ennek megfelelően időzíti a munkákat. Mint mondta, a felújítások más gondokat is okoznak. Legtöbbször az ezzel járó koszt, szemetet nem takarítják el megfelelően, ezért ilyenkor az egész emeletet por lepi el. Gyakran előfordul az is, hogy a tulajdonos nem is érhető el, a munkákat kiadja egy vállalkozónak, aki akkor jön, amikor ideje van. Jellemző probléma az is, hogy az új tulajdonos nem is jelentkezik a társasházkezelőnél.

Változások a társasházkezelőknél

A társasházkezelők, ingatlankezelők és -forgalmazók működését szigorúbban ellenőrző jogszabályváltozások léptek hatályba idén január elsejétől, melynek egyik eleme, hogy minden ingatlankezeléssel üzletszerűen foglalkozó kft.-nek, bt.-nek és magánszemélynek be kell jelentenie a kormányhivatal illetékes hatóságánál, hogy mely társasházak kezelését végzi. Ez azért fontos, mert eddig nem volt ilyen nyilvántartás, másrészt innentől ellenőrizhetik, hogy a társasházkezelők betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat és ezzel együtt, hogy eleget tesznek-e a kötelezettségeiknek. Nagy Emil kiemelte, a lakóknak mindenképpen érdemes a lakógyűlésekre elmenniük, itt ugyanis tájékozódhatnak az őket is érintő változásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!