PÉCS

2018.09.25. 14:00

Lángok az iskolaudvarban: gyakorlati példákkal ismertették a veszélyeket

Összehangolt Biztonsági napot tartottak a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai a PTE Gyakorló Általános Iskola Alkotmány utcai tagintézményében.

Miholics Zoltán

Hét állomásból álló utazásra invitálták a tűzoltók, a katasztrófavédők és a rendőrök az 1-es gyakorló diákjait. A Táncteremben az újraélesztésről hallhattak rövid előadást, de egy próbababán maguk is kipróbálhatták az oktatott technikát. Ezután következett a füstsátor, ahová csakis a majd húszkilós felszerelést (benne oxigénpalackkal) magukra öltve léphettek be a diákok, hogy aztán öt percet töltsenek el olyan környezetben, amilyenben a tűzoltók dolgoznak nap mint nap.

Az udvar másik szegletében a konyhai és szabadtéri sütögetésben rejlő veszélyekre hívták fel a figyelmet a szakemberek: méteres lánggal felcsapó tálcatűzzel szórakoztatták az ámuldozó lurkókat. A játékos kedvűek kipróbálhatták a szerencsekereket, ahol minden, a biztonságos, környezettudatos viselkedéssel kapcsolatos kérdésre adott helyes válaszért ajándéktárgyakat osztogattak.

Nagy sikert aratott a gyerekek körében az úgynevezett „részeg szemüveg”, egy síszemüvegre emlékeztető eszköz, mely az alkoholos befolyásoltsághoz hasonlatos látásmódot reprodukált, aminek köszönhetően komoly kihívást jelentett végigmenni az egyszerűnek tűnő akadálypályán. Volt filmvetítés és az internet veszélyeit taglaló kiselőadás is, de a legnagyobb népszerűségnek talán az udvaron kiállított, kipróbálható szolgálati gépjárművek örvendtek – bele lehetett ülni a rendőr- és tűzoltóautóba is.

Mi is végigjártuk valamennyi stációt, melynek során Dezső Emőke tagintézmény-vezető csapott fel alkalmi idegenvezetőnkül. Az igazgatónő elmondta, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kereste meg őket az egynapos rendezvény ötletével, aminek nagyon megörültek, mert előszeretettel alkalmazzák az iskolában az alternatív pedagógiai módszereket, így például a projektnapokat is kifejezetten kedvelik. Az összes gyerek részt vett a programban, a kicsik kezdték, majd jöttek a felsősök, és mindenki nagyjából két órát töltött kint. Meglátása szerint sokkal hasznosabb volt, mintha egy szimpla oktatófilmet mutattak volna nekik. A beöltöztetett, poroltót saját maguk használó gyerekekben egész más hatásfokkal maradnak meg a később az életüket megmenthető információk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!