vírus

2018.05.15. 17:30

Látogatási tilalmat rendeltek el a siklósi kórház egy osztályán

Hasmenéses-hányásos megbetegedés miatt látogatási tilalmat rendeltek el a siklósi kórház krónikus osztályán a hétvégén.

Zsigmond József

Olvasónk jelezte, hogy a hétvégén édesanyját látogatta volna meg a siklósi kórházban a krónikus osztályon, ám ez nem sikerült. Mint írta, látogatási tilalmat rendeltek el hasmenéses és hányásos megbetegedés miatt. Múlt héten egy pécsi kórház ápolója számolt be lapunknak arról, hogy sok felnőtt kereste fel a pécsi sürgősségi osztályt hasonló tünetekkel.

A calici és a rotavírusok – mint gyomorbélrendszeri megbetegedést okozó vírusok – gyakran megjelennek a tavaszi időszakban, tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. A felnőtt lakosság körében Baranyában jelenleg a calicivírus terjedése gyorsult fel. A calici jellemző tünete a hányinger, hányás, de hasmenés is jelentkezhet. A hétvégén a siklósi kórház egyik osztályán észleltek hasonló tünetekkel jelentkező megbetegedéseket. Ezen az osztályon látogatási tilalom van érvényben, melyet a kórház még a járvány kezdetekor saját hatáskörben rendelt el. A járványügyi vizsgálat folyamatban van, a járványt okozó kórokozó még nem ismert.

Mint a kormányhivatal közölte, a calicivírusos egyedi eseteket nem kell bejelenteni, csak a járványos méretű megbetegedéseket. A calici igen fertőző, már nagyon kisszámú vírus is megbetegíti a környezetben lévőket. A vírus érintkezés során és a nyálkacseppek útján terjed. A betegségen már egyszer átesett személy ismét fertőződhet a vírus egy új változatával, így a kórokozók folyamatosan cirkulálnak a lakosság körében.

Tény viszont, hogy amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan távozik, azaz két-három nap alatt helyrejön annak a szervezete, akit megbetegített a vírus. Az emberek nagy része általában el sem megy az orvoshoz. Erre akkor lehet szükség, ha a hányás és hasmenés olyan mértékű, hogy a beteget már a kiszáradás veszélye fenyegeti. A fertőzést egyrészt nem kell külön kezelni, másrészt nincs is rá semmilyen gyógyszer, egyedül a folyadékpótlásra kell odafigyelni. Fontos dolog azonban a gyakori kézmosás, az általános higiéniai szabályok betartása.

Kanalanként kezdjük a vízpótlást

Magyarországon évente több mint hetven-nyolcvan calicivírus okozta járvány zajlik le, ezek közül azonban csak néhány tömeges, amelyek főleg egészségügyi intézményekben, idősotthonokban, óvodákban vagy iskolai osztályokban, vagy nyári táborokban alakulnak ki. Főleg a nyári időszakban terjed a fertőzés, ám előfordulhat a tavaszi szezonban is.

Ha a vírus megtámadta szervezetünket, folyamatosan kell gondoskodni a folyadék utánpótlásáról. Kezdetben érdemes pár kanál hideg vízzel próbálkozni, ha ez sikerült, és nem jön vissza a bevitt folyadék, akkor a folyadék mennyiségét lassan emelhetjük. Később már pár falat gyomorkímélő étellel is próbálkozhatunk, így például sós ropival, háztartási keksszel, főtt, sós burgonyával vagy egy kis adag rizzsel. Az ételek adagját is szép lassan emelhetjük, pár nap „fogyokúra” után visszatérhetünk a megszokott ételeinkhez. Ha tartós hasmenés, hányás lép fel sürgősen fel kell keresni a kórházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!