pte

2018.04.25. 14:00

Mérnök akar lenni a legidősebb felvételiző

Lezárult az idei felsőoktatási jelentkezések első köre. Tavalyhoz képest három százalékkal csökkent a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma, akik közt továbbra is a slágerszakok dominálnak.

H.L.B.

Az összes jelentkező és az állami ösztöndíjas jelentkezők számának változását tekintve három-három százalékos csökkenés látható a pécsi egyetemre beadott, első körös jelentkezések alapján. Az idén összesen 12 ezer 567-en jelölték meg az oktatási intézményt, ebből első helyen 6207-en, míg 11 ezer 292-en jelentkeztek állami ösztöndíjas képzésekre – derült ki a PTE Oktatási Igazgatóságának adataiból.

Az alapképzésben a legnépszerűbb szakok továbbra is az ápolás és betegellátás szak szakirányai, a pszichológia, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a gépészmérnöki, az óvodapedagógus, továbbá a kereskedelem és marketing szakok. Az osztatlan képzéseknél hagyományosan rendkívül magas az érdeklődés az általános orvos, az osztatlan tanári, a jogász, a fogorvos és gyógyszerész szakokra, a grafikusművész képzés is évről évre egyre népszerűbb.

A mesterképzéseknél a szerkezet-építőmérnöki, épí tész, a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, valamint a vezetés és szervezés szakok a legnépszerűbbek.

A jelentkezők nagy részét kitevő, 17–19 éves, középiskolából kikerülő felvételizők mellett a legidősebb pályázó 68 éves, aki építőmérnöki alapszakra jelentkezett.

Adunk pár tippet

Fontos, hogy a jelentkezők kövessék figyelemmel a felvételi elektronikus felületén (e-felvi) a rögzített pontszámaikat, a beküldött dokumentumok és kérelmek állapotát, az adatokkal és dokumentumokkal kapcsolatos üzeneteket. Ha valaki olyan képzésre jelentkezett, ahol valamilyen felvételi vizsgát írtak elő, akkor figyelje a meghirdetett vizsgaidőpontokat. Ezekre a vizsgákra külön behívót kapnak a jelentkezők, amelyeket általában a vizsga előtt 15 nappal küldi ki az intézmény. Ha valaki eddig az időpontig nem kapta meg a behívólevelet, akkor érdemes megkeresni a képzést meghirdető intézményt.

Állati jó együttműködést kötöttek a pécsi egyetemmel

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Állatkert és a Pécsi Tudományegyetem. Az állatkert a PTE munkatársai számára kedvezményt biztosít a felnőtt belépőjegyek árából, és a családi jegyek árából is. A hallgatók számára külön programokat szerveznek a Zoo-ban, és közös kurzus létrehozását tervezik. Az állatkert bevezeti a „PTE párosjegyet”, amelynek lényege, hogy érvényes PTE diákigazolvánnyal érkező két egyetemi hallgató minden hétköznap kedvezményesen látogathatja az állatkertet. Az egyetem pedig népszerűsíti a hallgatói és gyakorló iskolái körében az állatkertet, ahová a hallgatók szakmai gyakorlatra is mehetnek.

Bódis József rektor, az együttműködés kapcsán elmondta: húszezer hallgatónkkal, valamint hat és félezer munkatársunkkal a régió legnagyobb intézményeként fontos szerep hárul rájuk, hogy népszerűsítsék az olyan nagyszerű pécsi szabadidős lehetőségeket, mint amilyen például az állatkert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!