allergia

2018.04.20. 11:30

Nátha vagy szénanátha, ha erősen folyik az orrunk

A hirtelen jött jó időnek köszönhetően szinte egy pillanat alatt kivirágzott a természet, a levegő pedig megtelt a szálló pollennel.

H. Zs.

A mogyoró idén szokatlanul korán, már február közepén elvirágzott, ezt szinte észre sem vették az allergiások, azonban most egyszerre kivirágzott a természet, ez pedig már tüneteket is okozhat az érzékenyeknél. A pollenjelentés alapján Pécs környezetében a ciprus- és tiszafafélék, a fűz, a nyír magas, míg a kőris, a nyár és a gyertyán virágpora közepes mennyiségben van jelen a levegőben.

A könnyezés, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemviszketés, mind figyelmeztető jel lehet az allergiára, azonban nem érdemes saját magunkat kezelni, inkább forduljunk orvoshoz, majd ő eldönti, hogy náthásak vagyunk-e, vagy pedig allergiásak. További jel lehet, ha a tünetek 2-3 hét elteltével sem múlnak el. A szakemberek szerint csaknem minden második embernek van valamilyen allergiája, a számuk folyamatosan nő.

Ha a tünetek tavasszal, illetve a levegő magas pollentartalma miatt erősödnek, valószínű, hogy pollenallergia van a panaszok hátterében. Ha viszont minden időszakban észleljük a tüneteket, feltehetően házipor, állatszőr, vagy egyéb, a lakásban található dologra vagyunk allergiások.

A parlagfű a legerősebb allergén

Hazánkban mintegy kétszáz faj honos, amelyek elhúzódó virágzásuk, szél útján történő terjedésük miatt kiemelt jelentőségűek az allergének között. Ezekkel a fajtákkal – amelyek mind-mind a pollenallergia fő kiváltói – egy kirándulás alkalmával éppúgy találkozhatunk, mint szűkebb környezetünkben. A parlagfűre, ami az egyik legerősebb allergén Magyarországon, például a magyar lakosság körülbelül fele érzékeny, ami messze a legmagasabb arány a vizsgált európai államok között. Bár az érzékenység nem jelenti azt, hogy minden második ember allergiás is a parlagfűre Magyarországon, ám mivel az allergiás megbetegedés első lépcsője az érzékennyé válás, ezért nagy az esélye az allergia kialakulásának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!