Komló

2018.03.19. 17:30

Régóta nem látott léptékű fejlesztés indult meg

Több mint 800 millió forintból újulnak meg az utak a városban – ilyen mértékű fejlesztés évtizedek óta nem volt Komlón.

Wald Kata

Nyíri ut, aszfaltozás

Több mint 800 millió forintból újulhatnak meg a komlói utak az elkövetkezendő időszakban. Mint Polics József, Komló polgármestere fogalmazott, ilyen mértékű útfejlesztésre nem volt példa az utóbbi évtizedekben a városban.

A komlói önkormányzat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban sikeresen pályázott a Területfejlesztési Operatív Program gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztési pályázatára – több forgalmas belterületi és a városba bevezető útszakasz is újjáépül.

Az állami úthálózat egyes szakaszai 280 millió forintból újulnak meg, emellett a komlói önkormányzat korábbi sikeres pályázatainak köszönhetően 451 millió áll rendelkezésre. Ebből 385 millió forintot a Munkácsy, Lehár és Bartók utcákra, 66 milliót pedig a Széchenyi utca és a Körtvélyesbe vezető út rekonstrukciójára költhet a város.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere kiemelte, ez év végéig elkészülnek a Széchenyi, a Munkácsy, a Bartók és a Lehár utcák részben már folyamatban lévő, teljes felújításával, egy további 600 méteres szakasszal a mecsekfalui körforgalomtól kiindulva, illetve a Körtvélyesbe vezető úttal a hídtól a Nagyszántó utcáig. Várhatóan a jövő évre marad a gesztenyési bevezető út fennmaradó része és az Ipari út a Mecsekjánosi kezdetét jelző táblától a városközponti hipermarketig húzódó szakasz.

Körforgalom

A város egyik legrosszabb állapotú útja, a Munkácsy utca felújítására korábban elnyert 385 millió forintból a teljes útszakasz komplex felújítása megvalósul: a vásártértől a Mecsekfalui útig az útalap és a burkolat cseréje mellett a meglévő körforgalom felújításán kívül egy új is épül, a Mecsekfalui és a Munkácsy utak találkozásánál.

Javul az iparterület megközelítése

A Magyar Közúttal konzorciumban elnyert támogatásból további 100 millió forint fordítható önkormányzati utak fejlesztésére. Ebből olyan, meglévő állami úthoz csatlakozó szakaszokra lehet költeni, amelyektől gazdaságélénkítő hatás várható. Komlón az ún. bétai lekötő utat újítják fel, javítva ezáltal többek közt a tervezett napelemparkoknak is helyet adó iparterület megközelítési lehetőségeit. A munka májusban indul, első ütemben egy 600 méteres szakaszon cserélik az aszfaltburkolatot, újítják fel a padkát, a vízelvezető rendszert, a járdákat, a buszmegállókat, a védőkorlátokat és a kapubejárókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!