Junior Prima Díj

2018.04.26. 11:30

Tudós, de jól harmonikázik

Perlaki Gáborról legalább féltucat cikk jelent meg lapunkban az ezredfordulón, mert sorra nyerte az ifjúsági és felnőtt országos tangóharmonika versenyeket. Most újra rábukkantam a nevére, „dr.” előtaggal, ám ezúttal Junior Prima Díjat vehetett át tudományos munkájáért.

Mészáros B. Endre

– Nem túl gyakori, hogy egy tangóharmonikás a tudomány csúcsait ostromolja. Ám van itt még egy csavar, informatikus-fizika szakon diplomázott, de az elismerést a PTE Idegklinikáján, orvostudományi újdonsággal szerezte.

– Már itt készítettem a doktori munkám is, az MRI (mágneses rezonancia-képalkotás) tárgykör műszaki területén.

– Közel hatvan fiatal, 30 év alatti tudós pályázott erre a díjra és az eredmények újdonsága, hordereje alapján bekerült a legjobb tízbe. Mit tud a megoldása?

– Szinte mindenki ismeri az MRI-t, és azt is sokan tudják, hogy többféle betegség azonnal diagnosztizálható a gép segítségével. Parkinson-kór és a különböző mozgászavarok kimutatására azonban nem volt ilyen egyértelmű képalkotó jel, ezen próbáltam változtatni.

– Itt vége is a történetnek?

– Időközben elnyertem az MTA Bólyai János Ösztöndíját a kutatásaim kiterjesztésére, no és tagja vagyok dr. Dóczi Tamás professzor MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoportjának a Pécsi Diagnosztikai Központban, ahol ugyancsak effélékkel foglalkozunk, csak sokkal szélesebb spektrumban.

– Meddig tartott a tangóharmonikázás és egyáltalán befejeződött?

– Nagy intenzitással az egyetem végéig, amíg volt időm rendszeresen gyakorolni. Persze figyelem a legjobbakat, és ha tehetem magam is előveszem a hangszert, például most is készülök egy kiállítás megnyitóra, valamint szóló fellépésekre, de kísérek sváb tánccsoportot és egy német nemzetiségi kórust is. Összességében korábban sem szerettem a lakodalmas vonalat, az élvezhető komolyzene érdekelt, például Brahms V. Magyar táncát, a Monti-csárdást, vagy francia sanzonokat most is szívesen eljátszom.

– Szilágytól elszakadt már?

– Onnan jártam a diplomáig egyetemre, de megnősültem és már Kozármislenyben élünk. Van azonban még valami, ami összekapcsolja a falusi ifjúságomat a tudományos alapossággal: méhészkedem. Ebben ott a természetközeliség, a méhészetnek és méheket pusztító kártevők elleni védekezésnek pedig óriási a szakirodalma. A gyakorlatban ki kell választani a megfelelő módszereket, szóval ez is egy izgalmas kutatás a számomra.

Szilágyi alapokra építkezik a kutató

Dr. Perlaki Gábor 1986-ban született Pécsett. Szilágyon nőtt föl, Pécsett érettségizett a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában, a PTE TTK-n informatikus-fizika szakon végzett 2009-ben.

A doktori címét 2015-ben védte meg a PTE Idegklinikáján az egészséges emberi agy strukturális különbségeinek vizsgálatából. A Pécsi Diagnosztikai Központban az MRI képalkotást kutató MTA idegklinikai munkacsoportjában végez kutatásokat.

Jelenleg Kozármislenyben él feleségével Zsófival, akivel tizennégy esztendeje alkotnak egy párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!