Szigetvár

2018.04.03. 11:30

Új monitorrendszer segíti a biztonságos, jobb betegellátást

A mai kor követelményeinek megfelelő, új betegőrző monitorrendszer került a Szigetvári Kórház intenzív osztályára. A berendezés alapvető fontosságú a betegellátásban.

Jeki Gabriella

A legmodernebb technikával szerelték fel a Szigetvári Kórház intenzív osztályát. Az új betegőrző monitorrendszer alapvető fontosságú a hatékony betegellátásban, miközben jelentősen megkönnyíti az osztályon dolgozó nővérek, orvosok munkáját.

– Az új készülékek a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalat tudnak nyújtani az alap és kiterjesztett betegmonitorozás terén – mondta dr. Bárácz Antal osztályvezető főorvos csütörtökön, amikor a sajtó képviselőinek úgymond bevetés közben mutatták be a már működő, új technikai fejlesztéseket. – A berendezések nagymértékben hozzájárulnak a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtéséhez.

A rendszert már tesztelték és jól vizsgázott: a monitorok az intenzív osztály mind az öt ágya mellé kerültek. A központi számítógépes részegységhez kapcsolódik az öt különálló monitor. A berendezés a betegek általános állapotát folyamatosan monitorozzák, köztük a szívműködést, vérnyomást, légzésfunkciót, és a véroxigénszintet. Rendellenesség esetén a rendszer azonnal jelez a központi pultnál.

– Régóta vártunk ezekre a berendezésekre, melyek megkönnyítik és leegyszerűsítik a munkánkat – mutatott rá az intenzív osztályon dolgozó egyik nővér is. – A mozgatható rendszernek köszönhetően a monitorrendszer ráadásul mobilis, ezért mindig a legmegfelelőbb helyre kerülhet.

Az intenzív osztály új betegőrző monitorrendszerét csütörtökön a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Nagy Csaba és a Szigetvári Kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviseletében dr. Laczó Andrea adta át. Utóbbi nyújtott az eszközpark beszerzéséhez kilencmillió forint rendkívüli támogatást.

– Az új monitorrendszer érzékeny jeleket küld a központi nővérnek, ami gyakran életbevágóan fontos ezen súlyos állapotú betegeknél. – mondta dr. Berecz János kórházigazgató. – Ha a rendszer megfelelően működik, azonnal be tud avatkozni a szakorvos és a szakápoló.

Új röntgen, akadálymentes parkoló

Közben négy pályázat megvalósításával több beruházás is folyamatban van a Szigetvári Kórházban. Infrastrukturális fejlesztésre mintegy félmilliárd, humánerőforrás fejlesztésre pedig közel háromszázmillió forint jut a következő időszakban. Javul a szakrendelések műszerezettsége, amely magába foglalja többek közt egy új digitális röntgen és egy csontsűrűség-vizsgáló beszerzését. Emellett nagyértékű szemészeti diagnosztikai berendezéseket, EKG készülékeket és számos kézi műszert vásárolnak. Már zajlik az akadálymentesítés a főbejáratnál, akadálymentes parkolóhelyeket alakítanak ki, burkolati jeleket festenek fel, illetve egy liftet is cserélnek. Bővül a napelemes rendszer is, de forrásokat biztosítanak humánerőforrás fejlesztésre és a kórház képzési programjának megvalósítására. Az utóbbihoz kapcsolódó képzések most, áprilisban indulnak és 24 hónapig tartanak. Ráadásul ezek mind olyan szakmák és szakterületek, amelyekkel hiányokat tudnak kitölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!