2018.08.01. 18:51
Negyedszázada hív már babünnep Mohácson
Talán senki nem gondolta volna egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson.
Fotó: Löffler Péter
Pedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek. Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg.
A sokac módra készülő bab receptje lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból. Erről leginkább akkor győződhetünk meg, ha megkóstoljuk. Erre szombaton nyílik legközelebb alkalom, a soron következő, jubileumi, huszonötödik babfőző fesztiválon.
Szombaton a szokott helyen, a köri épületnek otthont adó Táncsics utcában 14.00 órakor gyújtják meg a tüzeket a cserépfazekak mellett, a megnyitót 4 órára időzítik. Két órával később, 6 óra körül kezdődik a közös vacsora, 20 órától bálban vigadhat a fesztivál közönsége a Juice zenekarral.