Helyi kultúra

2019.01.27. 17:09

Finn kötetekkel teli a geresdlaki könyvtár

Lassan kinövi saját épületét a helyi könyvtár, ahol több mint 300 finn kötet található.

Zs. J.

Debrecen, 2016. október 3. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Kenézy Élettudományi Könyvtára (ÉTK) 2016. október 3-án. Százéves a debreceni egyetemi könyvtár, amely 1997-tõl nemzeti gyûjtõkörû könyvtárként, az országrész szellemi központjaként mûködik. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nem meglepő, hisz nemcsak a Csorba Győző Megyei Könyvtár állományából érkeznek rendszeresen könyvek, újságok, hanem a könyv­állományt a kis baranyai településen élő finnek, németek adományai tovább gyarapítják. Legutóbb, tavaly év végén egy finn nyugdíjas jelent meg két láda finn könyvvel. Így elmondható, a megye legnagyobb finn könyv­gyűjteményével Geresdlak büszkélkedhet, több mint háromszázzal.

– Két pályázatunk is sikeres elbírálást kapott. Az egyik révén energetikai felújításra került sor az épületben, míg a másik a könyvtár bővítését érinti, ami által megduplázódik az alapterülete – mondta el lapunknak Barna-Mendly Erzsébet könyvtáros.

A könyvtárat főleg az idősebb korosztály látogatja. A legaktívabb közülük Sipos Imre nyugdíjas, aki rendszeresen hat-hét könyvet visz haza.

– Ősztől tavaszig többen jönnek be a könyvtárba, míg nyáron általánosan egy kisebb visszaesés tapasztalható, mert ilyenkor jóval több a munka a földeken

– tette hozzá a könyvtáros.

Képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!