Pécs

2019.03.08. 18:00

Régi-új Villon-est jön a Harmadikba

Egy régi nagy sikerű irodalmi est, Moravetz Levente Villon-bemutatója tér vissza a színpadra március 23–24–25-én a Pécsi Harmadik Színházba. Ehhez az önálló irodalmi esthez pedig kapcsolódik néhány jeles jubileum. Moravetz Leventének ugyanis az első Villon-műsora, „A nagy testamentum” című ver­ses-zenés összeállítás kereken 40 éve, 1979. március 22-én volt.

Mészáros B. Endre

Aztán 35 éve egy másik Villon-estje ment a budapesti Pinceszínházban „Megáldva és leköpve…” címmel és ezt hozta magával Pécsre is, amikor a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd ezt lehetett látni az Aranykacsa Vendéglőben, később pedig a Művészetek Házában éveken át. Ebből készített aztán tv-filmet Bükkösdi László (lapunk egykori munkatársa), az előadást egy kicsit átszerkesztve, ez pedig kereken 30 éve történt. S hogy jöjjön még mindehhez egy évforduló: Moravetz Levente szólóban utoljára húsz esztendeje lépett fel a városban színművészként.

Amit a Moravetz – Villon – 40 estről még tudni érdemes, egy szórakoztató elő­adás született, ahogy azt Moravetz Leventétől már megszokhattuk. Amire tehát az előadás kapcsán készülhetünk: elegánsan erotikus tartalomra, sok-sok humorra és különleges új zenére, valamint csupa olyan elemre, ami Villon költészetének a lényege volt.

Apropó zene: egyrészt az előadó, de döntően Horváth Krisztián szerezte az elhangzó dallamokat, az a Horváth Krisztián, aki többek közt a Zrínyi 1566 és A fejedelem darabok muzsikáját is részben megalkotta. És a rendező sem akárki, egykori Moravetz-tanítvány: Oláh-Fenyvesi Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában