arckép

2019.08.07. 11:30

Élete legszebb időszakaként emlékezik a Pécsett töltött évekre Márta István

Márta István három esztendeje már csak „látogatóba” jár Baranyába, ám a város, a megye kulturális életének elvitathatatlanul meghatározó személyisége. A szakembert jelenlegi hétköznapjairól és pécsi tapasztalatairól kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Hány évet töltött Pécsett?

– Két évig voltam a Pécsi Országos Színházi Találkozó művészeti vezetője, közel négy évig vezettem a Zsolnay Örökségkezelő „kulturális holdingot”, innen mentem nyugdíjba. 2016 óta szervezem az Ormánságban a Bőköz Fesztivált.

– Hogy értékeli az itteni életét?

– Jó szívvel emlékszem vissza azokra az igen aktív évekre és az akkori ZSÖK csapatunkra. A PTE professzorok köre még egy címmel is ellátott: funkcionális tüke lettem.

– Mi volt a városban a kedvenc helye?

– Számtalan helyet említhetnék; a Zsolnay Negyedet szenvedélyesen szerettem csak úgy, mint a Tettye környékét és a Balokány tavat, de jártam a Nappaliba, a Balkánba, a Cooltourba és kopácsi csiptetett pontyra a Bagolyvárba is.

– Intézményvezetőként is zeneszerzőként gondolkodik, mondta korábban. Most mit komponál?

– Fesztiválokat! Viszem tovább a Bőközt, valamint létrehoztam az általam alapított Művészetek Völgyétől független Kapolcska Programot, amely a 9-15 éves korosztálynak szóló – kisfesztivált is tartalmazó – edukációs projekt. Veszprémmel pedig több közös tervünk van, hisz 2023-ban itt (és a Balaton-felvidéken) zajlik majd az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény. Emellett „elnökölöm” a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai szervezetét is.

– Milyen újdonságokat terveznek a Bőköz Fesztiválon?

– A rendezvényen fokozottan jelenik meg a Pécsi Tudományegyetem. A Nemzeti Művelődési Intézet baranyai szervezete hagyományőrző udvart működtet majd, ahol bemutatkozik Somogy és Tolna is. Jön Szarka Tamás és a Ghymes, Karácsony János James LGT dalokkal, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band és Rudán Joe. Bővítjük a környéken rendezett templom- és ökotúrákat. Az idén Kémes, Szaporca, Tésenfa mellett nagyobb szerepet kap Drávacsehi. A „kistestvér” – például megnyitja a használaton kívüli kocsmáját, mely Drávacsehóként helytörténeti kiállító térré válik..

– Mikor pihen és lazít?

– Amikor a 12 éves Janka unokámmal pecázunk az Öcsi kistó mellett. Így és itt született meg a Kapolcska Program ötlete is.

180-as csoport és Mandel Quartet

Márta István 1952-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zeneszerzésből. Pályafutása során több amatőr és professzionális színházban dolgozott, tagja volt zeneszerzőként a 180-as csoportnak, játszott a Mandel Quartetben. Több mint háromszáz színpadi és filmzenét írt, harminc éve létrehozta a Kapolcsi Művészeti Napokat, 12 évig az Új Színház igazgatója volt. 2018 óta önkormányzati képviselő Kapolcson. Felesége, Szurdi Éva keramikus, két lánya: Pelsőczy Réka színész és színházrendező, Petra jógaoktató és két unokája van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában