arckép

2019.12.14. 11:30

A pécsi Omega Fan Club 40 éve alakult, s ma Meckyékkel nosztalgiáznak

Pontosan negyven éve öt pécsi fiatalember Balogh Józseffel az élén megalakította az ország első Omega Fan Clubját. Százak jártak a rendezvényeikre éveken át, s ma délután újra összejönnek a POTE Aulában, ahol a zenekar tagjaival ingyenes rendezvényen felidézik a régi szép időket.

Mészáros B. Endre

– Hogy született meg a Omega Fan Club?

– A hetvenes évek közepén egy pécsi kertmoziban rendezett Omega koncerten jöttünk össze öten, rajtam kívül Czeininger Tamás, Vidra Rudolf, Orosz László és Rózsafi Tibor tartozott a csapathoz. Aztán a Tettye alján, Vidra Rudolfék házában Omegára buliztunk minden hétvégén.

– Ez azért még nem rajongói klub.

– A pécsi nagyvásárban felfedeztem a Melody Maker zenei lapban, hogy két oldalon fotós riport jelent meg a Luzern-i Omega Fan Clubról. Hátha Svájcban lehet, akkor nálunk miért nem? Mondjuk, akkoriban itt mindent a KISZ szervezett, mi mégis belevágtunk. Megkerestük Benkő Lászlót, és Meckyék is áldásukat adták a próbálkozásunkra. A nyári turnéjukon már roadokként dolgoztunk mind az öten. Ekkor vették fel az 1979-es dupla Omega koncertlemezt a Kisstadionban, melyet angolul is kiadtak. A közönséghangot így nem vehették fel, de a magyar változathoz meg kellett. Ezért 1979. október 27-én a DoZsóban összehoztunk egy jókora rajongó társaságot és itt stúdómagnóról szólt a zene, mi meg a közönséghangokat produkáltuk hozzá. Ezen az eseményen aztán közfelkiáltással megalakult az Omega Fan Club is.

– Meddig élt a klub?

– Éveken keresztül havi egy-két alkalommal találkoztunk a Ságvári Művelődési házban (ma a Harmadik Színház). Eljöttek a zenekar tagjai élménybeszámolókra, voltak rockzenei filmvetítések, és jöttek meglepetésvendégek is, Tardos Pétertől Pataki Attiláig. Egy érdekesség: az Edda Elhagyom a várost lemezanyagának nálunk volt az ősbemutatója, előbb hallottuk itt, mint ahogy albumon megjelent.

– Mi lesz ma?

– Jön Benkő László, Mecky, Ciki és Omegát játszik az Új-Babylon, meg a PTE Gyakorló iskolásai, kiállítással emlékezünk a Fan Club első éveire. Pódiumbeszélgetések lesznek, és részleteket hallgatunk a jövőre elkészülő Testamentum lemezről.

– Balogh József mit csinál most?

– Pécsett éltem 45 éves koromig, aztán felkerültem Budapestre, és egy pénzügyi társaságnál dolgozom. De az éves zenefogyasztásomban a net szerint továbbra is toronymagasan az Omega vezet.

A motor most Pesten dübörög

Balogh József 1959-ben született Pécsett. A Köztársaság téri általános iskolába járt, a Leőwey Klára Gimnázium francia tagozatán érettségizett, kitanulta az autószerelő szakmát, majd elvégezte levelezőn a győri közlekedési főiskolát is. Sokáig a Pannon Volánnál szervezte a tömegközlekedést, majd átigazolt egy gazdasági pénzügyi társasághoz, melynek fővárosi központi egységéhez került 2005-től, azóta Budapesten él. Első házasságából van egy lánya, Zsófi 35 éves, második felesége Máthé Kata képzőművész, s két gyerekük van: Dávid 12, Lázár 10 esztendős.

Kiemelt képünkön: Nemes László, az Omega legendás hangmérnöke (tegnap mutatták be a róla írt könyvet) és Balogh József (jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában