Vándorútra kel a fesztivál?

2020.01.02. 20:00

A pécsi városvezetés meg sem kereste a POSZT társtulajdonosát

Mint arról nemrég hírt adtunk, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szervezését végző cégben kisebbségi tulajdonrésszel rendelkező Magyar Teátrumi Társaság (MTT) vezetője november végén arról beszélt, a rendezvényt vándorfesztivállá kellene alakítani – írta a Pécsi Újság.hu.

P. P. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Miután Vidnyánszky Attila vázolta az erről szóló elképzeléseket, a pécsi városvezetés részéről Bognár Szilvia alpolgármester jelezte, haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményeznek a szervezettel.

Huszadik alkalommal rendezhetik meg jövőre a POSZT-ot, a jubileumra való készülődés helyett azonban nagy a káosz a fesztivál körül. A szervező cégben, a POSZF Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft.-ben kisebbségi tulajdonrésszel bíró Magyar Teátrumi Társaság vezetője, Vidnyánszky Attila nemrég arról beszélt, vándorfesztivállá kellene alakítani az eseményt, amelyen „be lehetne mutatni az országszerte megújult színházépületeket” – olvasható a Pécsi Újság.hu hírportálon.

A POSZT jövőjéről egyelőre nem született döntés, ám az MTT elnöke – aki a Nemzeti Színház igazgatója – szerint Kaposvár, Szolnok, később pedig Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót.

A nyilatkozatot követően Bognár Szilvia, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) pécsi alpolgármestere az egyik balliberális lapnak azt mondta, „haladéktalanul” tárgyalásokat kezdeményeznek a POSZT jövőjét illetően.

Úgy tűnik, munkatársunknak előbb sikerült a fesztivál ügyében elérnie a Magyar Teátrumi Társaságot, mint a Zsolnay Örökségkezelőn keresztül a POSZF NKft.-ben többségi tulajdonrésszel bíró pécsi önkormányzatnak.

Szabó László, az MTT titkára elmondta, az alpolgármester még nem kereste őket. A színházi szervezetnél mindenesetre „örömmel állnak a megbeszélés elé”, és biztosak abban, hogy „egy sor kérdésben egyet fognak érteni”.

Az MTT-nél rákérdeztünk a POSZT jövőjére is, ám Szabó László az esetleges átalakításokról szóló híreszteléseket nem kommentálta. Hangsúlyozta, elsőként a fesztivál tulajdonosainak döntése szükséges az ügyben. A társaságnál jelezték, elkötelezettek abban, hogy „a magyar színjátszásnak legyen évenkénti országos fesztiválja”. Ennek helyszíne lehet Pécs vagy más település is.

A téma kapcsán megkerestük a pécsi önkormányzatot is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre. Egyelőre marad tehát a bizonytalanság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában