A lélekemelő zarándokút

2020.08.10. 17:32

Orfűre költözött a „magyar El Camino” egyik alapító atyja

Felértékelődött a pandémiás időszakban a „magyar El Camino”, a Mária­gyűdtől Esztergomig kiépített 431 kilométeres zarándokút. Kevesen tudják, hogy a népszerű túraútvonal egyik alapítója és kialakítója, Bognár Rudolf Orfűn él, Pécsett pedig Zarándok Galériát vezet.

Mészáros B. Endre

a20200730_Bognár Rudolf a pécsi Zarándok Galéria tulajdonosa_Pécs_LL-DN

Fotó: Laufer László

– Hogy született a Magyar Zarándokút?

– Rumi Imre építész barátommal végigjártuk 2008-ban az El Caminót, és az út lelki hatására létrehoztuk a magyar változatot. Csatlakozott hozzánk Dabas polgármestere, Kőszegi Zoltán, s így 2011-re elkészült az Esztergomból Máriagyűdre vezető 18 állomásos út, mely északon és délen a Dunántúlon, Budapesttől a szekszárdi Duna-hídig pedig a folyó keleti oldalán halad. Az első zarándok, aki végigjárta, dr. Papp Lajos szívsebész volt.

– Miből állt a trió tevékenysége?

– Mi festettük a jeleket, és raktuk ki a táblákat. Továbbá kijártuk, hogy mindenütt legyen olcsó zarándokszállás.

– Mennyi pénzből és mennyi idő alatt lehet végigjárni az utat?

– Normál ütemben 16-18 napig tart. Tudni kell, hogy ez az egyetlen hazai zarándokút, amelynél teljes hosszában kiépített az infrastruktúra. Erre 27 településsel Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás alakult 2010-ben, melyhez Pécs is csatlakozott 2016 januárjától. A társulás vallásturisztikai pályázaton másfél milliárd forintot nyert a köztéri szobrok, szökőkutak, szálláshelyek stb. kialakítására. A szállásoknál ügyeltek arra is, hogy egy főre ne kerüljön többe egy éjszaka 2-3 ezer forintnál. Úgy mondják: ha valaki elindul az úton, közelebb kerül önmagához és Istenhez. S nem feltétlenül kell egyszerre végigjárni, rövidebb szakaszonként is lehet.

– Mekkora a baranyai rész?

– Mecseknádasdtól Máriagyűdig úgy 120 kilométer, és öt nap alatt teljesíthető. Ide tartozik a július végi Szent Jakab-zarándoklat a Havi-hegyi templomtól a Jakab-hegyig.

– Hogy kapcsolódik ide a pécsi Jókai téri Zarándok Galéria?

– Térképeket és tanácsokat adunk. Ajánljuk „Az út, amelynek lelke van” című filmet is, mely a videómegosztón elérhető és bemutatja a Magyar Zarándokút lelkiségét, szellemiségét. A galéria a kortárs képzőművészet helyszíne, közösségi tér, ahol előadásokat, fórumokat, könyvbemutatókat is tartunk.

Villamosmérnök volt évtizedeken át

Bognár Rudolf 1955-ben született Fegyverneken. Villamosmérnök-osztályvezető volt évtizedeken át a Budapesti Elektromos Műveknél. 2015-ben költözött Pécsre, ahol galériát nyitott. Hiányolta azonban a természetet, ezért Pécs belvárosából kiköltözött Orfűre két esztendeje. A zarándoklat is megy tovább, októberben egy neves celebet vezet végig a Magyar Zarándokúton. A galériatulajdonos nem fest, hanem verseket ír, több kötete megjelent már. Gergely fia villamosmérnök, intelligens házak tervezésével foglalkozik, ikerpárja, Annamária pedig a turizmusban dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában