Bizakodnak az új idényben

2020.08.30. 08:32

Több mint nyolcvan előadás maradt el a Bóbitában

Az előző idény összegzésére és a következő szezon előadásainak ismertetésére is volt alkalom a pécsi Bóbita Bábszínház évadnyitóján.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Eddig nem tapasztalt, különösen nehéz évadon van túl a Bóbita Bábszínház. Sramó Gábor igazgató elmondta, hogy 2020. január 1-től a Bóbitát minősítéssel rendelkező magánszínháznak nyilvánították, így mint nem önkormányzati fenntartású színház, nem jogosult állami támogatásra sem.

Megoldási lehetőséget keresve fordultak az önkormányzathoz, illetve az illetékes minisztériumhoz, válaszul az az utasítás érkezett, hogy pályázzanak az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél a minősítéssel rendelkező magánszínházak többlettámogatásáért. Így is tettek, továbbá az összes, előadóművészeti szervezetek számára elérhető pályázati lehetőségre nyújtottak be pályázatot. Május 12-én kapták a hírt, hogy 50 millió forint támogatást nyertek el, amit június végén kaptak meg – s ezt 2021. június 30-ig kell beosztaniuk a pályázati szerződés értelmében.

A koronavírus-járvány miatt március 11-én lejátszották a 2019/20-as évad utolsó bérletes előadását, és a kormányrendelet értelmében bezárták a színházat. Innen kezdve a saját bevételi forrásuk is elapadt. A korábban kialakított évadterv jó részét teljesítették, de ez csupán a szerencsés időzítéseken múlott. Ám még így is 60, előre lekötött bérletes, illetve tájelőadásuk maradt el, továbbá 21 hétvégi matinéelőadás, 1 tavaszi kiállítás és több kézműves foglalkozás. Összesen 150 előadás valósult meg, amelyből 73 volt nagytermi, 41 kamaratermi, 6 szabadtéri, 30 tájelőadás, 1 külföldi előadás (Eszék), 15 vendégelőadás. A nézőszám pedig 18.097 volt.

Örömteli, hogy tavaly ősszel a Színikritikusok Díját a Legjobb gyermek- és ifjúsági előadás kategóriában a Lúdas Matyi című előadásuk kapta.

A válsághelyzetben, március 21. és június 6. között online üzemmódra váltottak, minden szombaton a hétvégi matinéelőadásuk időpontjában elérhetővé tették egy-egy gyermekeknek szóló előadás felvételét a YouTube-csatornájukon kárpótlásul. Több magyarországi és külföldi meghívásuk is volt az évad második felére és 2020 nyarára, amelynek a járvány miatt nem tudtak eleget tenni.

Hagyományteremtő programokat is tartottak, 2019. október 31-én megrendezték az őszköszöntő Töklámpás Napot, december 28-án az óévbúcsúztató Szárnyas Malac Napot, 2020. február 8-án pedig a Farsangoló HANGoskodást. A Budapest Bábszínház kezdeményezésére hagyományteremtő szándékkal életre hívott Bábszínházi Világnapot idén március 21-én nem tudták megtartani, ezért az online fórumokon közölt tartalmakkal vettek részt a bábos ünnepen. Idén júliustól bekapcsolódtak az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet Színház mint élmény című projektjébe, így Az ördögszántotta hegy című szabadtéri gólyalábas előadást láthatta a közönség a Szilárd Leó Parkban augusztusban.

A friss évadban a repertoáron maradók mellett több új előadást is műsorra tűztek. A Szélkötő Kalamona (felújítva) 2020 szeptemberétől lesz látható, A harmadik sárkány bemutatója október elején lesz, a Holle Anyót november végétől lehet majd megtekinteni, a Madarak nyelve jövő év májusától lesz műsoron. Ezenkívül készül az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezettel közösen a Csongor és Tünde is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában