arckép

2020.09.09. 14:00

Didóka mindig talpra áll

Hétfőn volt a korunkhoz igazított Adáshiba című Szakonyi Károly színjáték bemutatója a Harmadikban. Jubilál az író, jövőre lesz 90 éves, és ünnepel az édesanyát játszó Dévényi Ildikó is.

Mészáros B. Endre

20200905 Pécs Dévényi Ildikó színész a Pécsi Harmadik Színház mûvésze. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

– Láttuk már kacagtató komédiában, veretes drámai szerepekben, de rockmusical énekeseként is. Hogy teljes legyen a kör: igaz, hogy balett-táncosként kezdte a pályát?

– Hároméves koromtól táncolok, és nem akárhol kezdtem a hetvenes évek végén, Markó Iván balettegyüttesében. Majd az akkor induló Szomszédok tévésorozatnak köszönhettem a prózai berobbanásom. A Győri Színházból ugyanis Frajt Edit bekerült a sorozatba, engem pedig meghívtak Goldoni Nyári kalandozások darabjában a szerepére.

– Hogy került vissza Pécsre?

– A szerelem hozott a Pécsi Nemzeti Színházba 1982-ben. Itt pedig az énekes mivoltom következett, sorra játszottam operettszubretteket.

– Mi volt itt az első emlékezetes prózai szerepe?

– A Viszlát Charlie!, mert volt ebben egy dupla csavar. Egyrészt szép női külsővel férfi karaktert alakítottam, másrészt a társam Moravetz Levente volt, akivel aztán a PNSZ-ben 15 évig, a valóságban több mint három évtizedig kapcsolódott össze az életem.

– Mikor jött a Harmadik Színház?

– Vincze Jánosnak köszönhetően egy fantasztikus megbízást kaptunk, a Lola Blau monodrámát 1997-ben. Táncoltam benne, prózát mondtam, és 17 számot elénekeltem. Ez lett életem egyik fő műve, 12 évig nem lehetett levenni a műsorról. Aztán maszekok lettünk, jött a rengeteg rockmusical szerep és a komédiák.

– Két éve egyedül él. Mennyire viselte meg a szakítás?

– Lelkileg szinte belepusztultam, mégis a múltból csak a szépre emlékszem. Estéről estére majd meghaltam a színpadon, még a komédiákban is, de azt mondják erős nő vagyok, és a taps és a közönség szeretete átsegített a nehéz időszakon.

– Mi vidítja fel most otthon?

– A barátok, ismerősök szeretete, telefonhívásai. Továbbá magamhoz vettem a menhelyről egy kis ölebet, aki megkapta a becenevemet is. Didóka örökmozgó, mindig talpon lévő boldogságpirula, állandóan megmosolyogtat.

Bejátszotta a Kárpát-medencét

Dévényi Ildikó Pécsett született, augusztusban ünnepelt kerek születésnapot. A Művészeti Szakközépiskola tánctagozatán érettségizett, majd éveken át a Győri Balett tagja volt. A táncosnőt Szikora János rendező fedezte fel prózai szerepekre. 1982-ben visszakerült a Pécsi Nemzetihez, s itt találta meg párját, Moravetz Levente színész-rendezőt, akivel 1997-ig voltak a teátrum tagjai. Aztán önálló társulatokat toboroztak produkcióikhoz, és bejárták a Kárpát-medencét Kassától Egeren át Kolozsvárig, miközben mindvégig Pécsett éltek. Egy fiuk van: Péter 30 éves.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában