arckép

2020.09.08. 11:30

Kovács Ferenc életmű-kiállításra készül a 75. születésnapján

A várban rendezett Siklósi Szalon egyedülálló képzőművészeti tárlat az egész országban. A kitalálója és főszervezője Kovács Ferenc maga is jeles képzőművész, aki most a megye Kulturális, Művészeti és Sajtó Díját kapta.

Mészáros B. Endre

– Mikor kezdte az alkotás mellett a kiállításszervezést?

– Fél évszázada szervezem a várban az időszakos tárlatokat, s egykor a megye vizuális művészetének felelős vezetője is voltam, valamint várkapitányként is tevékenykedtem.

– Miből táplálkozik a messze földön híres Siklósi Szalon?

– Baranyai alkotótelepek, a villányi szimpozionok résztvevőinek munkáival indult és ma is csupa olyan elismert és minősített képzőművész a résztvevő, akiknek valamiképp közük volt a városhoz, a térséghez.

– Igaz, hogy külföldön is híre van már?

– Egész Európát bejártuk, tavaly Rómában, azt megelőzően Párizsban volt tárlatunk, de megfordultunk Bécsben, Bukarestben is. Moszkvában a Lomonoszov Egyetem egyik professzora meg is jegyezte: „A világon nincs ilyen, hogy több évtizeden át évről évre hetven befutott neves művész újdonságait rendezik tárlatba!”.

– Miben más a Siklós Art?

– Azon csak a városban élő, vagy innen elszármazott képzőművészek munkái láthatók. S ott nem csak a profikat, az amatőr művészek újdonságait is szívesen fogadjuk. Itt jegyezném meg, van egy harmadik művészközösséget alakító rendezvényünk is, nyaranta a tehetséges fiataloknak tartunk alkotótábort, s ezt követően sem engedjük el a kezüket.

– Az sem szokványos, hogy festőművészként absztrakttal kezdett, majd akvarellista lett, és másfél évtizede a tájak az emberi test szépségét festi.

– Azért ezek nem csupán tájképek, mert a belső világunkat ábrázolják. Az akvarell pedig a tudatos véletlen művészete, nincs két egyforma vonala, két egyforma felülete. De inkább megmutatom a maga valóságában: azt tervezzük Trischler Ferenccel, hogy jövőre, amikor mindketten 75 évesek leszünk, közös életmű-kiállításunk lesz a Pécsi Galériában.

– Ha Siklós, akkor szőlő és bor. Így van ez a képzőművésznél is?

– Családi hagyomány nálunk borászkodni, minden esztendőben készül 10-15 hektoliter bor.

Minden Siklós városához köti

Kovács Ferenc 1946-ban született Kisszentmártonban. Siklóson nőtt fel, a helyi Táncsics Gimnáziumban érettségizett, miközben Lantos Ferenctől tanulta a festészet alapjait. A Pécsi Tanárképzőn rajztanári diplomát szerzett, majd a Képzőművészeti Főiskolán tett kiegészítőt. Dolgozott a megyei, a siklósi művelődési központban, tanított a Táncsics Gimnáziumban. A Siklós Art, a Siklósi Szalon és a fiatalok képzőművészeti táborának alapítója és főszervezője több évtizede. Három éve Siklós díszpolgárának választották. Két lánya: Anita, Gabriella, fia Péter, s három unokája van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában