kultúra Pécsen

2020.10.24. 17:36

Megnyílt a kollázsok és montázsok tárlata

A pécsi Modern Magyar Képtár újabb állandó kiállításrészleggel bővült. Ezúttal a rendezés szempontját a hasonló műfaji és technikai törekvések, a kollázs és montázs megoldások adják, s az új tárlatrész a földszinti folyosón látható.

M. B. E.

A kiállított tárgyak nagy része – többek között Martyn Ferenctől, Gál Tamástól, M. Novák Andrástól, Konkoly Gyulától, Ujházi Pétertől, Ajtorjai Sándortól, Bukta Imrétől és Valkó Lászlótól láthatók ilyen alkotások – eddig raktárban volt, efféle válogatás most látható először.

A montázs technika egyébként valamilyen formában mindig jelen volt a művészetben, önálló képzőművészeti műfajként azonban csak a 20. század elején, az avantgárdnak a klasszikus kompozíciós és téralakítási elveket érvénytelenítő törekvéseinek nyomán lépett elő és a kubizmus volt az első, amely előszeretettel alkalmazta a kép felületére ragasztással felerősített síkalakzatok technikáját, az életvilágból kiszakított elemek beemelésével összemosva a mű és a művészeten kívüli valóság határait.

A montázs-elv nyomán születő alkotások 20. századi története látható tehát itt, egy folyamat, amint a mű a síkból kilép, plasztikus elemek, tárgyak beillesztésével háromdimenzióssá válik, újabb műfajokat generálva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában