kultúra

2021.01.10. 16:29

Nagy zománcképpel bővült a kiállítás

A múzeumok, a tárlatok sem fogadnak jó ideje látogatókat, de azért akad néhány egészen jó, frissen készült összeállítás, melynek képei a neten is megtekinthetők.

Mészáros B. Endre

Ilyen például a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának Variációk a Színes városhoz – Zománcművészeti kísérletek a magyar képzőművészetben (1967–1972) című időszaki kiállítása, melyet a https://roundme.com/tour/649209/view/2054775/ címen lehet minden elemében végignézni. Ennek a tárlatnak pedig most kísérőprogramjaként a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból gondos tisztítás és konzerválás után áthozták a Modern Magyar Képtár állandó kiállításába Szijártó Kálmán (1946) zománcalkotását.

A 4,05 méter magas, 3,15 méter széles, 51 darab, egyenként 45x45 cm-es elemből álló, 1972-ben készült zománcfal a Pécsi Műhely zománcművészetének egyik fő műve, nyitott-zárt kettősséget felmutató részeinek köszönhetően pedig a magyar képzőművészet egyedülálló alkotása.

Itt jegyeznénk meg, Lantos Ferenc, a zománckísérletek kezdeményezője így írt a zománctechnikáról 1968-ban: „Az új technika önálló kép és több lapból álló dekoratív igényű kompozíció kialakítására egyaránt alkalmas. Ilyen értelemben tehát határ­eset a hagyományos táblakép és a nagyobb felületeket díszítő iparművészeti alkotás között.” Szijártó Kálmán művének áthelyezése után a Pécsi Műhely további alkotóinak, Ficzek Ferencnek, Kismányoky Károlynak és Pinczehelyi Sándornak eredetileg szintén a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonba készült nagyméretű zománcképei is a Modern Magyar Képtár állandó kiállításába kerülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában