zrínyi nem pihen

2021.01.09. 12:34

Terveznek, fejlesztenek a zárvatartás alatt

A járványhelyzetben a múzeumokhoz, fürdőkhöz, turisztikai attrakciókhoz hasonlóan a Szigetvári Zrínyi Vár is zárva tart, nem fogadnak látogatókat, ám nem állt le a munka.

T. V.

Laufer László

Fotó: Laufer László

Salamon Ferenc várkapitány elmondta, hogy szerencsére meg tudták tartani a teljes dolgozói állományt.

– Teljes körű felújítási, átalakítási munkálatokat végzünk. A ruházat és a fegyverek karbantartásától, felújításától kezdve a kisebb-nagyobb állagmegóvási munkákon át, a múzeum teljes takarításáig – fogalmazott a várkapitány. – Eközben tartjuk a kapcsolatot a Janus Pannonius Múzeummal is.

Mint megtudtuk, a Dzsámiban is terveznek újdonságot, a különleges fényjelenséggel kapcsolatban szeretnének egy tájékoztató filmet készíteni, mely állandóan futna itt monitoron. Emellett a tárlatvezetés anyagát is megújítják, sok új, érdekes információval bővítik a már meglévő tartalmat.

A várudvar hátsó részén továbbra is folyamatosan zajlik a felújítás. Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a projektben a legjelentősebb fejlesztés a kazamatasor területén történik. A tervek szerint a földszinten fedett-nyitott kiállítótér, mellette előtér és kávézó, a kapualj keleti oldalán az ágyútermekben kiállítótér épül raktár-, műhelyblokkal.

– Arra készülünk, hogy amint lehet, tudjunk majd füvesíteni, a rózsakertet gondozni, hogy majd ha kinyithatunk gondozott, szép környezet fogadja a látogatókat – mondta a várkapitány.

A vár dolgozói a turisztikai látványosság közösségi oldalán is aktívak, itt is tartják a kapcsolatot a látogatókkal. Az adventi időszakban például különböző rejtvényeket, játékokat osztottak meg a Szigetvári Zrínyi Vár felületén.

A leghősiesebb város életében legjelentősebb eseményt, a Zrínyi Napokat megtarthatták tavaly, a várban is több program volt ebben az időszakban. Salamon Ferenctől azt is megtudtuk, hogy ugyan a tavalyi év mindenki számára nehéz volt, ám azokban a hónapokban, amelyekben nyitva lehettek, igen sok látogató kereste fel a várat. Többségében magyar családok, kisebb baráti társaságok voltak a vendégeik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában