arckép

2021.05.06. 11:30

Dr. Bertók Gábor lesz júniustól a pécsi múzeumok új igazgatója

Új igazgató irányítja június elsejétől a Janus Pannonius Múzeumot, dr. Bertók Gábor, a JPM főmuzeológusa, aki március 15-én Magyar Arany Érdemkeresztet kapott kiemelkedő régészeti kutató tevékenységéért. A szakembert a tervezett múzeumi változásokról kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Nem egy íróasztalnál ülő típus. Korábban ejtőernyőzött, maga vezeti a repülőt, amiről légi felderítéssel vizsgálja a földfelszín régészeti leleteit, a földön pedig radarral járja a terepet.

– Mondhatom, hogy gyakorlati ember vagyok. Dolgozói összefogásra és felkérésre pályáztam meg a posztot, valamint most érzem azt, hogy bizonyos területeken van esély változtatni a múzeumi munkában.

– Milyen újdonságokat szeretne megvalósítani?

– A járványhelyzetben nagy dolgokról még nemigen lehet szó. A kereteinken belül igyekszem maximumra törekedni, továbbá az intézményünk működési céljait szeretném még közelebb hozni a fenntartóhoz.

– Mit láthat ebből a közönség?

– Feltétlenül szükség lenne egy állandó régészeti kiállításra, mely több mint tíz éve nincs már, holott Pécs a római korig visszavezethető település, rengeteg ősi értékkel. Prosperáló együttműködést szeretnék kialakítani a ZSÖK-kel, többek közt a világörökségi helyszínekkel kapcsolatban. Cél, hogy a bemutatóinkat látogatóbarátabbá formáljuk. Ennek részeként osztályainkon minden esztendőben igyekszünk egy-egy húzó kiállítást létrehozni. A Széchenyi tér 12-ben olyan tárlatot tervezünk, mely régészeti és várostörténeti szempontból több osztály közös anyagából születne meg. Az épület rekonstrukciójának 2022-re kell elkészülnie, a kiállítás megvalósítására még pályáznunk kell.

– Mi az, ami kiemelt helyet kap a régészetben?

– A Mohács 500 projekt keretében végzett csatatérkutatás és tömegsírfeltárás. Kevésbé látványosak, de legalább ennyire jelentősek az M60 autópálya építkezéseinél zajló feltárások.

– Akkor folytatja a kutatótevékenységét is?

– A mohácsi projektet mindenképp segítem szakmailag, és az eredmények publikálásában is aktív leszek.

– Létezik szabadidő, magánélet ennél a munkakörnél?

– Egybemosódik a szakmával. Például meg kell újítanom a pilótajogosítványomat. Szívesen olvasgatok mindenfélét.

Skóciából hozott új módszereket

Bertók Gábor 1970-ben született Pécsett. A Leőwey-gimnáziumban érettségizett, a JPTE-n történelem, régészeti spec. szakon diplomázott. Glasgow-ban szerzett posztgrad képesítést légi fotózásból, a geofizika régészeti alkalmazásából, az ELTE-n doktorált 2010-ben. Az MTA Régészeti Intézete után a PTE németországi ásatásán dolgozott, 2005-től a Janus Pannonius Múzeumnál régész. 2012 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Viola lánya (16) gimnazista, Dorottya (22) pszichológiát tanul a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik