Interjú Horváth Zsolttal

2021.05.09. 11:36

Szokatlan újdonságokat tervez a Pannon Filharmonikusok zenekar

Csaknem húsz éve irányítja az ország top 5 zenekara közé tartozó Pannon Filharmonikusokat Horváth Zsolt, akit újabb öt esztendőre megerősítettek igazgatói megbízatásában. Ha ötös, ez lesz az igazgató ötödik ciklusa, akivel a sikerekről és az új tervekről beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Milyen ez a csapat az ezredfordulóshoz képest?

– Messzebb jutottunk, mint amit legmerészebb álmainkban elképzeltünk és még nagyobb dolgokat tervezünk. Ha ez a felépítmény húsz éve is ilyen lett volna, akkor ma az egyik boldog trombitaművész lennék a zenekarban, nem tanultam volna közgazdaságtant.

– Támogatják a zeneművészek?

– Az évek során igen erős közösség formálódott, s most a pályázatom mellett volt a 134 fős társaság 93 százaléka. Mondhatni egységes a jövőképünk.

– Meddig szól a kinevezése és mi a helyzet a két vezető karmesterrel?

– A megbízatásom 2026. június 30-ig tart, Gilbert Vargáé 2021 végéig, Bogányi Tiboré pedig 2022. június 30-ig. Velük rövidesen megkezdődnek az egyeztetések a folytatásról. A karmesteri kinevezésekről a Művészeti Tanács egyetértésével döntök, és újra megerősíthetem, hogy abszolút bejött a két karmesteres felállás.

– Mennyire népszerű a Pannon Filharmonikusok tagja lenni?

– Rendkívül vonzó a játszóhely és a kollektíva is. A szakmai pozíciónk a legjobbak közt van, míg a pénzügyi megbecsülésünk a középmezőnyhöz tartozik. Zeneművészekből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Az érettségi után a legmagasabb arányban ez a pálya viszi külföldi egyetemekre tanulni a fiataljainkat, de a nyugati és a fővárosi keresetekkel nem tudunk versenyezni.

– A zenekar sikert sikerre halmoz, a menedzsment példaértékűen működik. Van, amit mégis másképpen csinálna?

– Már megbántam, hogy bár volt beleszólásom a tervezéskor a Kodály Központ ténykedésébe, úgy döntöttem, hogy a Pannon Filharmonikusok csak a létesítmény zenekara legyen, s ne a működtetője. Új pályázatomban viszont kezdeményeztem a művészeti irányítás, a teljes szakmai működtetés átvételét.

– Idén 210 éves az együttes és 10 éve zenélnek a Kodály Központban. Mivel ünnepelnek?

– A NEXT nemzetközi összművészeti programmal, melynek során megváltoztatunk tabuknak hitt kereteket. A leendő alkotókat szólítja meg a Művészeti Műhely, a Talentum Műhely a jövő muzsikusaihoz szól, az Edukációs Műhely a zenebarátok befogadását támogatja, a Hálózati Műhely új módon épít partnerségi kapcsolatokat, az Élmény Műhely pedig aktív jelenlétre buzdít.

Elvégezte a Bécsi Zeneakadémiát

Horváth Zsolt 1971-ben született Nagykanizsán. Hahóton nőtt fel, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett. A Bécsi Zeneakadémián diplomázott, 1996. szeptemberétől tagja a Pécsi Szimfonikus Zenekarnak. Elvégezte a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemet, 2003. februárjától a Pannon Filharmonikusok igazgatója, trombitaművészként is aktív. Szeret társadalomtudományi, politológiai könyveket olvasni. Felesége Graf Orsolya, a zenekar kommunikációs- és marketingvezetője. Három gyermekük van, Hanna (18) és Bendegúz (18) idén érettségiznek a Nagy Lajos Gimnáziumban, Lőrinc (7) kisiskolás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában