szemérmetlen bohózat

2021.06.08. 11:30

A Friderikusz-show volt gagmenje most a pécsieket szórakoztatja

Egy igazi színházcsináló legújabb munkája jelenti a 2021-es esztendő első pécsi nagyszínházi premierjét: Böhm György rendezésében június 5-én mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház A miniszter félrelép című bohózatot.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

Az országszerte jól ismert rendezőről tudni kell, hogy olyan pécsi balettelőadások dramaturgja volt, mint a Giselle, az Otello, a Carmen, a Rómeó és Júlia, emellett több nagy sikerű pécsi színjátékot rendezett, többek között a Dzsungel könyvét, A padlást, a Meseautót, a Boeing, Boeing-et, az Én és a kisöcsémet, vagy az Indul a bakterházat. Egytől egyig igényesen szórakoztató darabokról van szó. Böhm Györgyöt továbbá a Pécsi Nyári Színház állandó rendezőjének is nevezhetnénk, hiszen többnyire innen kerülnek be az előadásai a PNSZ-be, ám ezúttal kicsit változott a forgatókönyv: a darab a kőszínházban indult június 5-én, és augusztusban megy tovább a Káptalan utcai szabadtérire, hogy ősztől visszatérjen a Pécsi Nemzetibe.

A színmű sem akármilyen, ugyanis a moziban már óriási sikert aratott – a rendszerváltás utáni magyar filmek közül ez a legnézettebb alkotás. Ám eredetileg ez a mű színpadra készült, Ray Cooney írta, akit jól ismerhet a baranyai közönség, pár éve ugyanis igen népszerű volt a Vészhelyzetben című poénos darabja, melyet ugyancsak Bőhm György állított színpadra, és a mostani szereposztásból is többen játszottak benne, például Vidákovics Szláven, Lipics Zsolt, Darabont Mikold, Unger Pál­ma. Ez a pazar névsor pedig most kiegészül olyan nevekkel, mint Györfi Anna, Stubendek Katalin, Józsa Richárd, Götz Attila, Bera Márk és Széll Horváth Lajos. Miben lesz más ez a színjáték, mint a film? – kérdeztük a rendezőt.

– Ez egy „szemérmetlen bohózat” a színpadon, rengeteg nevetéssel, sőt, túlzás nélkül kijelenthető, hogy olykor már röhögéssel. A bohózati elemeket a színészekkel közösen fantasztikusan kidolgoztuk, mert az volt a cél, hogy a közönség a színházban most elfelejtse a pandémia minden szomorú, fájdalmas pillanatát. Egy életigenlő, boldogságot sugárzó előadás készült azzal az üzenettel, hogy az életet minden pillanatában élvezni kell.

Innen indult, s gyakran visszatér

Böhm György Pécsett, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, s ami a színház felé vitte, azt ennek az iskolának, s három tanárának, Jandó Jenőnek, Tüskés Tibornénak és Mendöl Zsuzsának köszönheti. Az ELTE-n magyar szakon diplomázott, de marketing- és reklámmenedzseri, színház és filmesztétika képesítése is van. Negyven éve dramaturg, a Friderikusz tv-show gagmenje volt, s több mint harmincöt éve rendező. Dolgozott a Vígszínházban, a Rockszínházban, rendezett Helsinkiben, Bécsben, Németországban, Svájcban, Ausztráliában, Új-Zélandon. Ám Pécsett minden évben van új bemutatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában