musical

2021.06.16. 11:30

Ájlávjú: egy formabontó zenés játék, Götz Attila első rendezésében

Nem akármilyen darabbal debütált rendezőként Götz Attila színművész! Az Ájlávjú című off-Broadway musicalt, a Pécsi Harmadik Színház nyitó darabját vitte színre június 10-én, melyben négyen 56 szerepet énekelnek és játszanak el. Röviden csak annyit: ez egy filmszerűen pergő, lendületes játék ami görbe tükröt tart a műfajnak és az életünknek is.

Mészáros B. Endre

– Hogy miért pont most és miért pont ezt? Valóban gyakran kapok énekes szerepeket, s régóta foglalkoztatott az is, hogy milyen érzés lehet a színpaddal szemben, a „túloldalon” állni – fogalmaz Götz Attila. Majd hozzáteszi, hogy Vincze János igazgató ismerte a rendezői ambícióit, ám így is nagy meglepetést okozott, amikor felkérte erre a feladatra. S hogy miért zenés? Ez egy kifejezetten elgondolkodtató, igényes zenés mű, s a direktor bízott Attila műfaji jártasságában. Igazolja ezt az is, hogy a Harmadik Színházban műsoron lévő Előttem az élet című színjátékban négy bravúros zenei betét is bekerült, amit ő énekelhetett el „transzvesztita” szerepében.

Kiderült továbbá, hogy mit takar az off-Broadway megjelölés. Ez egy groteszk játék a férfi-nő viszony számtalan stációjának megjelenítésével, egymáshoz dramaturgiailag nem kötődő jelenetekben. Götz Attila úgy fogalmazott, őt emellett a darab rendkívül széles skálán mozgó zenei világa fogta meg. Mert a dalok közt a swingtől, a tangón, a gospelen, a kantátán át a rockig minden megtalálható, méghozzá élő zenei kísérettel. A Pannon Filharmonikusok két hegedűművésze, Adorján Zsófia és Szabó Dóra Karola játssza felváltva a hangszerszólókat, Baksa Péter basszusgitározik, nagybőgőzik, Bánky Géza dobol, és Bókai Zoltán zongorázik, aki egyben a zenei vezetője is a jól előkészített produkciónak. Utóbbi két személynél egyébként érdemes megállni még egy szóra: Bánky Géza és Bókai Zoltán az egykor legendás Zsűri együttesnek az alapító tagjai.

S nem csak a zenei sokszínűség miatt nehéz a dolga az előadás négy színművészének, Stubendek Katalinnak, Kusnyér Annának, P. Petőcz Andrásnak és Götz Attilának. Ők ugyanis személyenként közel 15 különböző karaktert elevenítenek meg a játék során.

Stubendek Katalinról és Götz Attiláról köztudott, hogy a Pécsi Nemzeti Színház kiemelkedően jó énekes színművészei. Kusnyér Anna a PTE Hangja versenyen tűnt fel s most kapott főszerepet a székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame című musical-ében, míg P. Petőcz András a veszprémi Pannon Várszínház, valamint a komáromi MagyaRock Dalszínház színésze. Mert a szereposztásnál fő szempont volt, hogy dalban és prózában is otthonosan mozogjanak a kiválasztottak.

Apropó mozgás! Miután musicalről van szó, a színpadi jelenlét mindvégig megkomponált, a Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „Kecso” Zsoltnak köszönhetően.

S még egy fontos útmutató: a játék egyetlen dramaturgiai szála az idő: az első rande­vútól peregnek a párkapcsolati jelenetek, az esküvőn, a gyermek megszületésén át egészen a temetőig. A Harmadik Színházban egyébként ezt a darabot februárban már készre próbálták, de a pandémia miatt nem láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában